Unul din trei oameni este infectat cu parazitul Toxoplasma – iar indiciul ar putea fi în ochii noștri

Unul din trei oameni este infectat cu parazitul Toxoplasma – iar indiciul ar putea fi în ochii noștri Sursa foto: Arrhiva EVZ

Toxoplasma gondii este probabil cel mai de succes parazit din lume, în prezent. Această creatură microscopică este capabilă să infecteze orice mamifer sau pasăre, iar oamenii de pe toate continentele sunt infectați. Odată infectată, o persoană poartă Toxoplasma pe viață. Până acum, nu avem un medicament care să poată eradica parazitul din organism. Și nu există niciun vaccin aprobat pentru utilizarea pe oameni.

În întreaga lume, se estimează că 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă – iar infecțiile sunt crescânde în Australia. Un sondaj al studiilor efectuat la băncile de sânge și clinicile de sarcină din toată țara în anii 1970 a stabilit rata infecției la 30%. Cu toate acestea, un studiu recent bazat pe comunitatea din Australia de Vest a constatat că 66% dintre oameni au fost infectați.

Pisica este gazda principală pentru Toxoplasma

Pisicile prind iau atunci când mănâncă pradă infectată. Apoi, timp de câteva săptămâni, ei trec prin fecale un număr mare de paraziți într-o formă care poate supraviețui perioade lungi de timp în mediu, chiar și pe vreme extremă.

Atunci când fecalele sunt ingerate de animale în timpul pășunatului, paraziții se găsesc în mușchi și supraviețuiesc acolo după ce animalele sunt sacrificate pentru carne. Oamenii se pot infecta mâncând această carne sau mâncând produse proaspete sau bând apă „murdărită” de pisici. De asemenea, este posibil ca o femeie infectată pentru prima dată în timpul sarcinii să transmită infecția copilului ei nenăscut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toxoplasmei îi place foarte mult retina, țesutul nervos cu mai multe straturi care căptușește ochiul și generează viziunea. Infecția poate provoca atacuri recurente de inflamație a retinei și cicatrici permanente ale retinei. Aceasta este cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară.

Pentru a diagnostica toxoplasmoza oculară este necesară o examinare a retinei, în mod ideal cu pupilele dilatate.

Leziunea retiniană este ușor de observat, datorită modului în care Toxoplasma activează celulele retiniene pentru a produce anumite proteine, iar un oftalmolog sau optometrist poate recunoaște imediat aspectul. Adesea se face și un test de sânge pentru a pune diagnosticul.

Unul din trei oameni este infectat cu parazitul Toxoplasma

Dacă afecțiunea este ușoară, medicul poate lăsa propriul sistem imunitar al corpului să controleze problema, ceea ce durează câteva luni. Cu toate acestea, de obicei este prescrisă o combinație de medicamente antiinflamatoare și antiparazitare.

Infecția cu toxoplasmă nu este vindecabilă, dar poate fi prevenită. Carnea vândută în supermarketurile australiene poate adăposti Toxoplasma. Gătirea cărnii la o temperatură internă de 66 ℃ sau congelarea acesteia înainte de gătit sunt modalități de a ucide parazitul.

Fructele și legumele proaspete trebuie spălate înainte de a le mânca și trebuie evitat consumul de apă netratată (cum ar fi direct din râuri sau pârâuri). Trebuie purtate mănuși la schimbarea litierei pentru pisici și apoi spălate mâinile.