Parazitul care controlează mintea. Îl poți lua de la ANIMALUL DE COMPANIE din casă
- Andrei Pospai
- 11 noiembrie 2018, 14:09
Un studiu recent stabileşte corelează infecţia cu parazitul Toxoplasma gondii cu tulburările de memorie sau problemele de citire pe care le au unii şcolari.
Se estimează că până la jumătate din populația umană a intrat în contact cu acest parazit, dar în majoritatea cazurilor infestatia este asimptomatică. Omul se poate infesta pe cale orală, fie prin oochisturi eliberate de pisica fie prin formele active sau chistii care se găsesc în carnea sau organele provenite de la animale infestate (gazde intermediare). La femeile însărcinate parazitul se poate transmite pe cale transplacentala către făt.
Toxoplasmoza este o boală produsă de un parazit microscopic denumit Toxoplasmă gondii. Acesta se poate găși în fecalele pisicilor infestate, dar și în carnea provenită de la animale bolnave, insuficient preparată termic sau în apa provenită din surse contaminate.
Ciclul biologic al acestui parazit are mai multe faze. Medicul veterinar Elena Brencea spune că parazitul adult se poate înmulți numai în intestinul pisicii, ea având rolul de gazdă definitivă și obligatorie a acestui parazit: “Ouăle parazitului (oochisturile) au un perete protector foarte rezistent și sunt eliminate de pisicile infestate în mediul exterior, odată cu materiile fecale. Oochisturile sunt apoi ingerate de o gazdă intermediară (mamifer, pasate sau reptilă) în care se vor elibera, dezvoltă și multiplică formele vegetative, invazive ale parazitului. Formele active ale parazitului (denumite tachizoiti) se raspandesc în gazdă intermediară în diferite țesuturi sau organe având afinitate deosebită pentru sistemul nervos și pentru țesuturile de la nivelul ochiului. Această faza de multiplicare și răspândire produce de regulă un răspuns imunologic adecvat, în urmă căruia parazitul este distrus. În situația în care răspunsul imunologic nu este suficient de puternic, toxoplasmele se pot închista, menținându-se astfel în formă latentă în organismul gazdei intermediare. Chistii toxoplasmici se formează cel mai frecvent în sistemul nervos central, musculatura, ochi. Pisica se infestează atunci când consumă animale infestate (rozătoare, păsări) care au devenit gazde intermediare ale parazitului, iar ciclul astfel se continuă”.
Oboseală și inflamarea ganglionilor
La pacienții adulți sănătoși, cu sistem imunitar competent, în majoritatea cazurilor infestația este asimptomatică sau produce simptome ușoare, nespecifice că oboseală, inflamația gangionilor limfatici, dureri de cap sau musculare, ușoară febră. “La copii foarte mici, vârstici, pacienți imunosupresati (cei care fac chemoterapie, au avut recent transplant de organe, au infecție HIV etc) simptomele pot fi mai severe”, mai spune Elena Brencea.
Pericol pentru femeile însărcinate
Toxoplasmoza reprezintă un risc pentru copil atunci când mama intră în contact pentru prima dată cu parazitul în momentul în care este însărcinată. Formă congenitală (transmisă transplacental de la mama la făt) poate fi asociată cu moarte fetală, avort, malformații, anomalii congenitale în special la nivelul sistemului nervos și ochilor.
Medicu veterinar Elena Brencea precizează că in aceste motive se recomandă testarea serologică la femei înainte de a rămâne însărcinate. “Un titru pozitiv de anticorpi indică expunere anterioară la parazit și imunizare prealabilă, semnificând faptul că atât mama cât și fătul sunt în siguranță”.
Pentru a preveni infestatia, se recomandă că femeile însărcinate să nu consume carne, lapte sau ouă crude, fructe sau legume nespălate, să evite curățarea litierelor folosite de pisici și grădinăritul sau să folosească mănuși pentru aceste activități și în general să respecte regulile de igienă.
Problema e igiena!
Deși pisica are un rol cheie în ciclul biologic al acestui parazit, contrar opiniei populare nu contactul cu pisica este principalul factor de risc în contactarea bolii. Așa cum reiese de mai sus, respectarea regulilor generale de igienă este în general suficientă pentru a ne proteja.
Nu toate pisicile sunt infestate cu Toxoplasmă, de altfel pentru pisicile de apartament care nu vânează șansele de a fi intrat în contact cu parazitul sunt aproape nule. Mai mult, oochisturile eliminate în fecalele pisicilor afectate sporuleaza și devin infestante pentru om în circa 5 zile. De aceea, igienizarea zilnică a litierei pisicii limitează de asemenea posibilitatea de a ne contamina.
Pentru orice întrebări suplimentare va sfătuim să apelați la medic sau la medicul veterinar.