UNPR și UDMR, alături de PSD. PNL pierde bătălia pentru Codul Fiscal
- Andreea Udrea, consultant politic
- 18 august 2015, 00:00
Cu doar câteva zile înainte de consultările pe Codul Fiscal de joi, partidele politice sunt împărțite în două blocuri: UNPR anunță că va avea o poziție oficială cu PSD, iar UDMR dă și el semnale că e de partea Guvernului
Disputa partidelor pe Codul Fiscal intră într-o nouă fază. Joi urmează să aibă loc discuțiile tehnice dintre partide pe marginea Codului Fiscal, solicitate de UNPR și PNL, pentru ca formațiunile să ajungă la un compromis în vederea sesiunii extraordinare parlamentare de la începutul săptămânii viitoare.
Între timp, partidele poartă discuții informale pentru a ajunge la un numitor comun în privința negocierilor din 20 august. Punctul cel mai spinos este reducerea TVA. Astfel, potrivit surselor EVZ, liberalii vor susține la întâlnirea de joi reducerea TVA în două etape, aceasta fiind și dorința președintelui Klaus Iohannis: la 21% de la 1 ianuarie și la 19% la o dată ulterioară.
FOTO: Vasile Blaga si Alina Gorghiu.
Dacă în urmă cu câteva zile Kelemen Hunor spunea că ar fi o idee bună o reducere a TVA-ului în etape, ieri, șeful UDMR s-a răzgândit și a trecut de partea PSD. El a spus că formaţiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, așa cum li s-a promis oamenilor în 2010, când s-a spus că va fi vorba de o măsură temporară.
Sesiune extraordinară pe 24-26 august
În ceea ce privește UNPR, potrivit unor surse din partid, formațiunea condusă de Gabriel Oprea va avea o întâlnire cu PSD și ALDE înainte de negocierile cu PNL, urmând ca cele trei formațiuni să aibă o poziție comună. „Cu siguranță vom avea același punct de vedere cu ALDE și PSD, pentru că facem parte din coaliția de guvernare”, au declarat surse din UNPR pentru EVZ.
Tot joi urmează să fie convocate Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului de la începutul săptămânii viitoare pe Codul Fiscal, care urmează să aibă loc în perioada 24-26 august. „Sperăm ca această întâlnire tehnică de pe data de 20 august din Parlament să fie urmată de discuții politice, care să se desfășoare până la momentul convocării sesiunii extraordinare din 24 august”, a spus, ieri, Alina Gorghiu, ieri, la RFI.
Înainte de a pleca în concediu în Brazilia, liderul PSD Liviu Dragnea a salutat invitațiile partidelor la negocieri și, ulterior, a propus ca discuțiile să se poarte între specialiști, anunțând că la acestea va participa ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Avantajele Codului fiscal
Principala măsură de relaxare fiscală a noului Cod fiscal este reducerea cotei generale a taxei pe valoarea adăugată de la 24 la 19%. O altă prevedere vizează reducerea impozitului pe dividende până la cota de 5%. De asemenea, se are în vedere scăderea accizelor la benzină, motorină, bere, vinuri spumoase, alcool etilic. În cazul combustibililor, această prevdere presupune că se renunță, practic, la taxa de 7 eurocenți introdusă anii trecuți. Totodată, impozitul pe construcții speciale ar urma să fie eliminat începând cu 1 ianuarie 2016. Totodată, se introduc noi cote de impozitare pentru clădiri și terenuri. De exemplu, cota impozitului pentru clădiri rezidențiale ar urma să fie cuprinsă între 0,08 și 0,2%, față de 0,1%, în prezent.