Universităţi străine căutăm tineri români

Universităţi străine căutăm tineri români

Zeci de instituţii academice din Europa şi SUA şi-au prezentat oferta de studii la Timişoara, iar mâine vor face acelaşi lucru la Iaşi.

Mii de tineri din Timişoara au aşteptat ieri minute în şir, la o coadă lungă, să participe la o nouă ediţie a Romanian International University Fair - RIUF.

Târgul, la care îşi prezintă oferta zeci de universităţi de tradiţie din întreaga lume, se va muta mâine la Iaşi.

„Mă tentează Essex”

Numai în două ore, peste 1.500 de elevi au stat la coadă, în incinta Hotelului Timişoara, pentru a putea vizita standurile unor prestigioase instituţii de învăţământ din 12 ţări. „Am venit de la Chişineu Criş, aflând că aici e cel mai apropiat oraş de casă unde se organizează târgul. Mă tentează Essex, dar mai studiez şi oferta instituţiilor din ţară”, ne-a declarat Roxana Lorinţ, elevă în clasa a XII-a.

Elevilor li s-au alăturat şi stu denţi în căutare de burse şcolare, mastere sau cursuri de specializare în străinătate.

Potrivit lui Alexandru Ghiţă, preşedintele Grupului Educativa, organizatorul târgului, majoritatea au fost interesaţi de universităţile din Europa. „Avem re prezentanţi ai unor universităţi de renume din Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Elveţia, dar şi din Statele Unite. Aproximativ 80% din tineri sunt interesaţi de universităţile europene şi numai 20% de cele de peste Ocean”, afirmă Alexandru Ghiţă.

Aderarea la UE a simplicat accesul la studii

Interesul tinerilor pentru spaţiul european poate fi explicat prin prisma faptului că, după aderarea României la UE, românii pot studia în spaţiul comunitar în condiţii identice cu cele ale tinerilor localnici.

Potrivit organizatorilor târgului, un român care vrea să studieze în Danemarca va avea acces gratuit la orice universitate de stat. Cei care pleacă în Marea Britanie pot accesa, ca orice tânăr britanic, un împrumut în condiţii avantajoase, oferit de guvernul de la Londra, pentru plata şcolarizării.

Iar cei care optează pentru Franţa beneficiază de subvenţiile oferite de statul francez, taxele de şcolarizare pentru un an de studiu fiind cuprinse între 800 şi 1.000 de euro.

Pentru a putea studia în străinătate, candidaţii trebuie să pre zinte eseuri motivaţionale, una sau două recomandări de la foştii profesori, copie după foaia matricolă şi rezultatul testului de competenţă lingvistică (Cambridge, TOEFL pentru engleză, DALF sau DELF pentru franceză, Goethe Zertifikat B2 sau C1, respectiv Zertifikat Deutsch pentru germană).

„Tinerii care vor să studieze în SUA trebuie să treacă şi examenul SAT, care testează competenţele la matematică, gândire logică şi cele lingvistice ale aplicantului. Există mai multe teste SAT în România, sunt foarte uşor de găsit pe internet şi se dau on-line, în urma unei înscrieri”, spune Alexandru Ghiţă.

La standul Stanford University, o româncă stabilită în SUA le dă sfaturi „de la sursă” tinerilor.

„Pentru ei e foarte important ceea ce fac studenţii sau elevii aplicanţi în afara vieţii academice, indiferent de domeniu, dacă arată că fac aceste lucruri cu pasiune. Poate fi vorba de voluntariat, activităţi sportive. Eseurile pe care trebuie să le prezinte în momentul admiterii, în care tinerii vorbesc despre ei, contează foarte mult. Stanford University nu se uită numai la foaia matricolă sau la rezultatele testului de admitere, ci se uită în ansamblu la persoana respectivă”, explică Silvia Loica-Merşa, adăugând că taxele de şcolarizare ajung, în SUA, la 37.000 de dolari pe an.

„O treime dintre tineri doresc studii de business, afaceri, management sau marketing. 15% sunt tentaţi de inginerie. Iar restul merg pe ştiinţe sociale, artă sau alte domenii.“, ALEXANDRU GHIŢĂ, organizator RIUF 90 de universităţi din Europa şi SUA îşi prezintă oferta educaţională în cadrul Târgului RIUF

EDIŢIILE ANTERIOARE

Peste 50.000 de tineri au participat la târg

Având deja o vechime de cinci ani, RIUF este cel mai mare eveniment educaţional din ţară, unde universităţile din toată lumea îşi prezintă direct oferta şi condiţiile de studiu pe care acestea le oferă.

Studenţii pot afla pe loc dacă au şanse să fie admişi să studieze în universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau Grecia, după ce participă la un scurt interviu cu prins în programul Spot Admission. Sute de aplicanţi

Printre universităţile incluse în programul Spot Admision se numără University of Worcester şi University of Salford, ambele din Marea Britanie, Inholland University of Applied Sciences, din Olanda, Copenhagen School of Design and Technology şi SDE College, din Danemarca, respectiv City-International Fa culty of the University of Sheffield, din Grecia.

La ediţiile anterioare, peste 250 de elevi şi studenţi au susţinut aceste interviuri, iar la ediţia de anul trecut numărul aplicanţilor a fost dublu comparativ cu 2008. Potrivit organizatorilor RIUF, peste 90% dintre aplicanţi au fost admişi.

Demarat în 2005, în principalele centre universitare din România, RIUF a adunat, inclusiv la ediţia din 2009, peste 50.000 de vizitatori. Liceenii au putut beneficia de informaţii care le-au facilitat accesul la şcoli de prestigiu din întreaga lume, atât pentru studii universitare de licenţă, cât şi pentru mastere, programe MBA, cursuri de limbi străine sau educaţie profesională.

De mâine, RIUF se va muta la Iaşi, la Hotelul Unirea, unde organizatorii au pregătit şi o serie de seminarii, prezentări şi workshopuri.

Ne puteți urmări și pe Google News