Evenimentul Zilei > Social > UNITER a anunțat premiile speciale. Purcărete și Frunză, printre premianți. Va fi recompensat și un proiect de acum 10 ani
UNITER a anunțat premiile speciale. Purcărete și Frunză, printre premianți. Va fi recompensat și un proiect de acum 10 ani

UNITER a anunțat premiile speciale. Purcărete și Frunză, printre premianți. Va fi recompensat și un proiect de acum 10 ani

Senatul UNITER a făcut publice, miercuri, 1 martie, premiile speciale pe care le va acorda cu ocazia galei din luna mai, anul acesta. Printre altele, va fi premiat proiectul la inaugurarea căruia, în urmă cu 10 ani, s-a născut ideea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, în şedinţa din 27 februarie Senatul UNITER a stabilit că va acorda mai multe premii. Regizorul Victor Ioan Frunză va primi Premiul de Excelență. Premii pentru întreaga activitate vor recompensa pe Mariana Mihuț (actriță), Dionisie Vitcu (actor), Silviu Purcărete (regizor), Luana Drăgoiescu (scernograf), Mariana Voicu (critic și istoric de teatru).

Se asemenea, vor fi acordate mai multe Premii Speciale. Unul din ele, actriţei Eugenia Tărăşescu-Jianu pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete. Un altul îl primește Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi ”pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale”, conform UNITER.

Nu în ultimul rând, două premii speciale ale Senatului UNITER rămân la Timișoara, locul unde, pe 8 mai, va avea loc ediția a XXV-a a Galei.  Este vorba de Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara pentru realizarea Sălii 2. (N.r. Sala 2 a fost realizată în clădirea fostului manej imperial construit în timpul împărătesei Maria Terezia, fiind inaugurat ca spațiu de teatru în 2007. În momentul inaugural, primarul de atunci a lansat ideea candidaturii orașului la statutul de Capitală Europeană a Culturii. În Sala 2 s-au pus bazele asociației care, peste ani, a câștigat nominalizarea din partea României). De asemena, actrița Irene Flamann Catalina va fi recompensată cu un premiu special ”pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara”. (Sursa foto: UNITER)