Uninominalul se joacă la Curtea Constituţională

Uninominalul se joacă la Curtea Constituţională

La doar o lună distanţă de data alegerilor, dosarul uninominalului prin care PRM încearcă suspendarea procesului electoral a fost trimis ieri la Curtea Constituţională.

 Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de PRM în cazul unor prevederi ale Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului 66 şi 97 din 2008, care ar încălca „drepturile electorale şi principiul egalităţii voturilor“.

„În ordonanţele respective se precizează că, «de regulă», diferenţ a de populaţie dintre colegii nu poate fi mai mare de 30%, text care contrazice, însă, Legea 35/2008 în care se precizează clar că diferenţa de populaţie dintre colegii nu poate fi mai mare de 30%“, a explicat liderul PRM-ist Lucian Bolcaş.

Tot ieri, judecătorii s-au pronunţat şi în cazul celei de-a doua cereri de suspendare a hotărârii de guvern privind trasarea colegiilor uninominale, formulată de PRM, respingând-o „ca inadmisibilă“. Această decizie nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs, în maximum cinci zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, magistraţii au respins pentru a doua oară tentativa PRM de suspendare a hotărârii executivului. Curtea de Apel a luat o decizie similară pe 25 septembrie, arătând în motivarea sentinţei date atunci că „reclamantul (PRM) nu a probat existenţa unui prejudiciu material viitor şi nici perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public“.

Practic, ieri, procesul a fost suspendat până la o decizie a Curţii Constituţionale.

OPTIMISM

Voicu: procesul electoral continuă normal

Guvernul nu are mari emoţii când vine vorba de încercarea PRM de a bloca uninominalul. „În legătură cu CCR, noi avem credinţa că textele sunt constituţionale, dar evident că instanţa nu putea să facă altceva decât să le trimită la CCR. Cea mai importantă decizie este de a respinge cererea de suspendare a hotărârii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Este a doua oară când o instanţă consideră că nu sunt motive de suspendare. Procesul electoral pentru alegerile din 30 noiembrie continuă normal. Nu avem niciun motiv să credem că vor exista sincope“, a declarat, ieri, Mihai Voicu, ministrul pentru relaţia cu parlamentul.