Unicat: Olimpiada ouălor tari

Unicat: Olimpiada ouălor tari

Oltenii din patru sate de lângă Scorniceşti se întrec în fiecare an, de Paşte, la spart ouă. Cu luni înainte, concurenţii le caută pe cele mai tari în coajă şi le testează în dinţi.

În patru sate de lângă Scorniceşti, găinile mănâncă asfalt şi pietre de râu, iar ca să aibă ouăle coaja groasă se lasă călcate de dinozauri. Aşa merge vestea printre sătenii din Mărgineni, Mogoşeşti, Jitaru şi Bălţaţi ori de câte ori apare câte un voinic care, în zilele de Paşte, face zob la olimpiadă toate ouăle roşii din zonă şi atrage invidia.

Aici este lege: doar găina bătrână face zeama bună, puicuţele, alea mai tinere, zburdă prin curte şi fac ouă pentru campioni. Cele mai aprige stau la regim - „fără iarbă, fără sare”, nutriţioniştii-proprietari au decretat: „Nimic interzis nu intră în cioc, altfel se înmoaie coaja”.

Nea Ilie, „inspector-expert ouă tari”

Ne puteți urmări și pe Google News

Ilie Ionaşcu are 50 de ani, este pescar înrăit, vânător iscusit şi pilot de testări auto în rezervă. Pe lângă astea, nea Ilie e şi „inspector-expert ouă tari”, îndeletnicire trecută în nomenclaturul de meserii valabil doar în satul Mărgineni, Scorniceşti. „Îl iei la dinte. Dai cu el uşor la vârf şi asculţi ce sunet scoate. Dacă se aude ca sticla, e tare”, divulgă secretul nea Ilie.

Gura satului spune că, de obicei, cele negre le fac mai tari. „Am şi eu una mai moţată. Odată ce ai prins câte o găină din asta, cam trebuie să o urmăreşti. Sunt care o închid separat de celelalte. Îi dau calciu cumpărat de la farmacia veterinară, var uscat de pe perete ca să iasă oul cât mai tare”, mai explică nea Ilie, care caută ouă tari pentru nepoţi.

Campionul Jumară, mai determinat decât alchimiştii

Pe Jumară, campion consecutiv şi incontestabil în ultimii doi ani, l-am găsit la păcănele, în Donald, cârciuma de la intersecţie, unde se va desfăşura, ca şi anul trecut, olimpiada care va desemna cine are cel mai tare ou.

De la Anul Nou încoace, de câte ori a avut timp după o zi de muncă la zugrăveli, a umblat prin pieţele din Slatina , prin satele din apropiere, din poiată în poiată să caute, mai determinat decât alchimiştii, oul tare ca fierul.

Anul trecut, doar modestia l-a făcut pe Jumară să nu se ceară scris în Cartea Recordurilor cu titlul: „Cel mai scump ou roşu din lume - 100 de dolari”. „Am câştigat cu el, şi s-a ţinut cineva să-l cumpere şi l-am dat. În cele din urmă, a ajuns la 100 de dolari”.

Prin satele din zonă, de sub găină, ouăle de olimpiadă sunt mai scumpe. „Te duci la o babă care are ouă, îl dai la dinte şi vezi că-i bun, îl cumperi şi cu 50 de lei. Sunt unii care au dat chiar şi 100 de lei. Când aude mătuşa, ţi-l dă cu amândouă mâinile. Se roagă să mai găsească vreo doi-trei nebuni din ăştia şi îşi scoate pensia pe o lună”, analizează preţul „muniţiei” de pe piaţă campionul Jumară.

Manevra lui Iulică Uscatu

Iulică Uscatu spune că se mai gândeşte dacă participă anul acesta. „E o manevră, ţin la secret. Se vaită că n-au strâns nimic şi după aia te trezeşti că au câte un ou...”, demască Iulică strategia lui Jumară.

La concurs însă, Iulică e ferm convins că fiecare îşi vede lungul nasului. „Dacă nu ai ou bun, nu te bagi. Mai bine te uiţi decât să te faci de râs”, sfătuieşte el, participant de ocazie, doar cu ouăle din propria pepinieră.

Regula spune că, la concurs, ai voie să participi doar cu ouăle de găină, „însă e greu să-ţi dai seama şi să fii sigur că e de raţă sau de gâscă”. Semn că, la Mărgineni, mai întâi a apărut oul şi apoi găina.

Traşcă şi Pipoi vor premiul cel mare

Astăzi, se fac înscrierile. Fiecare intră în joc cu 100 de lei. Îşi scriu numele pe trei ouă dintre cele mai tari şi le lasă la Donald, unde stau peste noapte sub cheie.

Mâine, în prima zi de Paşte, se fac bileţele cu toate numele şi se extrage ordinea în care vor concura.

În sistem piramidal, exact ca la K1, cum se face praf câte un ou, concurentul este eliminat, iar cel care pierde dă şi ouăle celelalte. „Nu se constipă nimeni, stă o şatră la pomană de pleacă cu sacul de ouă acasă”, adaugă Jumară.

La final, toţi banii care se strâng din înscrieri ajung la învingător. „Ăia-s bani? N-am stat să-i număr. N-ar mai avea farmec dacă-i bag în portofel. S-au topit toţi la bar, cu toţi băieţii. Am mai adus şi de acasă”, spune Jumară, spaima spărgătorilor de ouă din ultimii doi ani.

La sfârşit, învingătorul dă cu munca de pământ. Concurenţii trebuie să vadă cu ochii lor albuşul, gălbenuşul, că nu au fost păcăliţi. Anul ăsta, duelurile cele mai tari vor fi între campionul en-titre Jumară, Telu Traşcă sau Gabi Pipoi.