Ungurii sunt terminaţi! România a dat marea lovitură la graniţă. Vin să lucreze la noi în ţară
- Nicolae Comănescu
- 26 martie 2022, 00:00
În rândul profesorilor din Ungaria există mari nemulțumiri din cauza veniturilor pe care le încasează. Sunt proteste de amploare în ultima vreme, iar unii dascăli au venit să lucreze în România.
Există mari nemulțumiri în rândul profesorilor din Ungaria, care continuă să protesteze din cauza veniturilor pe care le consideră a fi mici. Deocamdată, nu au loc negocieri, iar acestea se vor purta după alegerile ce vor avea loc în țara vecină. Cadrele didactice doresc o majorare de 45% a salariilor de bază. Profesorii spun că majorarea de 30%, introdusă anterior de ministrul Gergely Gulyás este insuficientă. Mai mult, majorarea ar urma să fie graduală și să înceapă abia de anul viitor.
Profesorii din Ungaria, mari nemulțumiri din cauza salariilor
Niciunul dintre sindicatele pedagogice nu a primit o ofertă scrisă cu privire la propunerea prim-ministrului. Salariile profesorilor din Ungaria au început să crească începând din anul 2014. Dar în 2020 existau deja nemulțumiri legate de câștiguri. Pandemia de coronavirus i-a împiedicat pe profesori să-și exprime nemulțumirile, conform stiridiaspora.ro.
Dacă guvernul de la Budapesta ar fi respectat procesul de reformă lansat în 2013 și nu ar fi înghețat fondul de proiecție folosit pentru calcularea salariilor profesorilor la 101.500 de forinți, salariile profesorilor ar fi fost cu 100% mai mari în Ungaria. Cu toate acestea, guvernul a înghețat salariile, în timp ce volumul de muncă este în creștere, a declarat Tamás Totyik, vicepreședinte al Sindicatului Profesorilor.
„Reducerea salariilor este constantă, deoarece colegii trebuie să predea din ce în ce mai multe ore pentru aceiași bani. Înainte de a ieși la pensie, cu 40 de ani de muncă, 3 diplome, o diplomă universitară, examene de limbă, ultimul meu salariu a fost de 309.000 HUF net.” (n.r. - 4.100 de lei).
Sunt cadre didactice care vin să lucreze în România
Există deja profesori care se reorientează și se îndreaptă către România, pentru a câștiga mai bine. La noi în țară, un profesor trebuie să predea 18 ore pe săptămână, în timp ce în Ungaria un profesor nu mai are cele 22 de ore de predare pe săptămână, ci de multe ori 26, pentru că nu se poate completa numărul de cadre didactice.
La noi există cerere importantă pentru cursuri de limba maghiară, așa că multe cadre didactice din țara vecină migrează spre România. „nul trecut au venit în total 2.000 de persoane în învățământ și se spune că e prea mult, că ar fi mai bine să rămână 1.000. Împreună cu abandonul școlar și pensionarii, numărul profesorilor ar putea scădea cu până la 22.000 în următorii ani, număr pe care facultățile nu l-ar mai putea gestiona.
De aceea, ar fi necesar să se mărească salariile profesorilor până la cel puțin 80-90% din salariul mediu al absolvenților", a subliniat Tamás Totyik, vicepreședintele Sindicatului Profesorilor.