Ungurii cutremură Europa! Anunţul de la graniţa României, în plin război: „Familiile maghiare nu vor fi obligate să plătească prețul”

Ungurii cutremură Europa! Anunţul de la graniţa României, în plin război: „Familiile maghiare nu vor fi obligate să plătească prețul” Sursa: EPA/ANDY RAIN

Ungaria condamnă invazia militară declanșată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina. Cu toate acestea, sancțiunile impuse de europeni și americani împotriva Moscovei nu ar trebui să prevadă și interzicerea importurilor de energie rusească, a susținut șeful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban.

Ungaria se delimitează de unele dintre sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei. Pachetul de măsuri restrictive plănuit de europeni și americani nu trebuie să includă interzicerea importurilor de energie rusească, a transmis premierul ungar, marți.

Viktor Orban nu vrea interzicerea importurilor de energie rusească

Deși Ungaria condamnă războiul Rusiei în Ucraina, nu susține poziția Occidentului în totalitate în ceea ce privește sancțiunile care ar fi trebuit să conducă la stoparea conflictului militar.

„În timp ce condamnăm ofensiva armată a Rusiei și condamnăm, de asemenea, războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească prețul războiului”, a declarat Viktor Orban, după discuțiile bilaterale de la Londra cu premierul britanic Boris Johnson, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin urmare, sancțiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului și gazelor”, a adăugat șeful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban.

„Povară disproporționat de mare” pentru Ungaria

Extinderea sancțiunilor la sectorul energetic rusesc ar reprezenta o „povară disproporționat de mare” pentru Ungaria, a spus premierul de la Budapesta, Viktor Orban.

Cea mai mare parte a importurilor de petrol și gaze naturale ale Ungariei provin din Rusia, iar 90% dintre familiile maghiare își încălzesc casele cu gaz, a spus Viktor Orban, subliniind că economia ungară „pur și simplu nu poate funcționa” fără petrol și gaze rusești.

În altă ordine de idei, dacă Rusia nu va mai aproviziona continentul european cu gaze naturale, măsurile de înlocuire a serviciului în cauză anunțate de liderii de la Bruxelles nu vor fi suficiente. Uniunea Europeană va trebui să limiteze cererea, ceea ce implică decizii dificile și costisitoare.

UE se pregătește pentru stoparea livrărilor de gaze 

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene. După disputele privind gazele naturale dintre Rusia și Ucraina și Europa din 2006 și 2009, urmate de tensiuni în urma crizei ucrainene din 2013-2014, UE a încercat să își reducă dependența de importurile de gaze naturale rusești. Cu toate acestea, Rusia continuă să furnizeze aproximativ 40% din consumul de gaze al UE.

Pe măsură ce amenințarea unei invazii rusești în Ucraina se intensifică, atât Comisia Europeană, cât și Statele Unite analizează planuri de urgență în cazul unei noi reduceri sau, în cel mai rău caz, al unei opriri complete a livrărilor de gaze rusești către UE.