Inițial, Ungureanu își manifestase intenția de a demisiona din fruntea acestui serviciu de informații numai după ce va primi validarea ca premier prin votul pozitiv al Parlamentului.
Modelul Boc?
Întrebat dacă nu se încalcă legea în cazul său pentru că este şi director SIE şi premier desemnat în acelaşi timp, Ungureanu a susținut că "nu se încalcă niciun fel de lege”.
“Vă aduceţi aminte şi în momentul în care domnul preşedinte Emil Boc a început demersurile pentru a deveni prim-ministru era primar la Cluj-Napoca”, a spus Ungureanu, după ce a anunţat componenţa Cabinetului pe care îl va conduce.
Reclamat de Opoziție
Cu câteva ore în urmă, Opoziţia, prin vocea liderului liberal Crin Antonescu îl critica pe premierul desemnat că nu a îndeplinit nici măcar "simpla formalitate" de a demisiona de la şefia SIE, el apreciind că acest gest ar fi fost de un minim bun-simţ înaintea demarării consultărilor pentru formarea Cabinetului.
"E clar din legislaţie, din Constituţie, din practica bunul simţ democratic din toate ţările lumii, că serviciile secrete, de informaţii, speciale, ca armata, Parchetul, nu fac politică. A alcătui un Guvern cu o anumită grupare din Parlament, cu anumite partide împotriva altora, se cheamă a face politică în cel mai înalt grad. Nu am avut nici simpla formalitate ca omul desemnat să demisioneze din fruntea serviciului de informaţii", a spus Antonescu, adăugând că România se află în situaţia fără precent în lumea democratică şi în Europa în care un şef de serviciu secret aflat în funcţiune "umblă" prin Parlament pentru a-şi alcătui un Guvern.