Evenimentul Zilei > International > Ungaria nu va părăsi UE. Mesajul tranșant al lui Viktor Orban, după ce a fost reales lider al Partidului Fidesz
Ungaria nu va părăsi UE. Mesajul tranșant al lui Viktor Orban, după ce a fost reales lider al Partidului Fidesz

Ungaria nu va părăsi UE. Mesajul tranșant al lui Viktor Orban, după ce a fost reales lider al Partidului Fidesz

REUTERS (Marea Britanie), 14 noiembrie 2021 - Ungaria nu va părăsi Uniunea Europeană, însă va rezista tentativelor Bruxelles-ului de a-i eroda suveranitatea, a declarat, vineri, prim-ministrul Viktor Orban, în faţa membrilor partidului său, Fidesz.

Naţionalistul Orban, care va avea de înfruntat un scrutin parlamentar strâns, în 2022, pentru prima dată după mai bine de un deceniu, a fost reales preşedinte al Fidesz, duminică.

„După birocraţia comunistă, nu ne dorim noi dictate, de această dată de la Bruxelles”, a declarat Viktor Orban, în faţa delegaților Fidesz, adăugând că Ungaria va respinge liberalismul occidental. „Nu vom renunţa la dreptul de a ne apăra graniţele, de a opri migranţii. Insistăm ca în Ungaria, căsătoria să aibă loc între un bărbat şi o femeie, tatăl este un bărbat, iar mama este o femeie… Si ar trebui să ne lase copiii în pace”.

Aflat la putere din 2010, Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a identificat drept un apărător al identităţii culturale a Ungariei împotriva migraţiei musulmane către Europa şi un protector al valorilor creştine, împotriva liberalismului occidental.

Viktor Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziţie

Orban a subliniat că Uniunea Europeană trebuie reformată, iar obiectivul Ungariei este de a obţine această schimbare, şi nu de a părăsi blocul la care a aderat în 2014: „Nu vrem deloc să părăsim Uniunea Europeană, ei nu pot scăpa uşor de noi. Ne dorim să ne menţinem suveranitatea şi nu vrem să ne regăsim în state unite ale Europei, în loc de integrare”.

La alegerile ce ar urma să aibă loc în aprilie 2022, Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziţie, inclusiv socialiştii, liberalii şi fosta formaţiune de extremă dreaptă Jobbik, în prezent de centru-dreapta. Alianţa de şase partide este condusă de Peter Marki-Zay, un conservator catolic în vârstă de 49 de ani, tatăl a şapte copii şi primarul unui oraş mic, care pare să întrunească valorile tradiţionale pe care Orban le promovează public, fiind considerat un contracandidat puternic. (Rador)