Guvernul de la Budapesta a respins ieri criticile venite din partea jurnaliştilor maghiari, dar şi din partea mai multor guverne europene, care se tem că noua lege a presei din Ungaria, intrată în vigoare la 1 ianuarie, încalcă libertatea de exprimare.
Noua lege a instituit o autoritate ce va avea dreptul să controleze conţinutul tuturor mass-media, posturi de radio sau televiziune, presă tipărită sau on-line – Autoritatea presei nationale si comunicatiilor (NMHH). Legea prevede amenzi de până la 730.000 de euro pentru canalele de radio şi televiziune în caz de „atingere adusă interesului public, ordinii publice şi moralei”, dar şi de prezentare de „informaţii părtinitoare”, fără a defini clar conceptele, notează Agerpres.
Legea permite astfel noii autorităţi media să aibă acces la documente ale organelor de presă şi să-i constrângă pe ziarişti să-şi dezvăluie sursele de informare despre probleme vizând securitatea naţională.
Două ziare de stânga din Ungaria, Nepszabadsag şi Nepszava, şi-au consacrat, luni, prima pagină unui protest împotriva noii legi a presei, care a intrat în vigoare odată cu noul an, transmite agenţia ungară de presă MTI.
Pe prima pagină din Nepszabadsag a apărut scris, în maghiară şi în 22 de limbi diferite ale UE, inclusiv în româneşte, textul „Libertatea presei din Ungaria se duce de râpă”.
Potrivit acestui ziar, noua lege a media „serveşte demersurilor autoritare ale guvernului Fidesz/creştin-democraţi, prin crearea posibilităţii de a-i pedepsi, interzice şi în cele din urma distruge pe toţi cei cu puncte de vedere diferite”.
Cotidianul Nepszava a proclamat pe prima pagină, în maghiară şi engleză: „Libertatea presei este un drept fundamental într-un stat membru al Uniunii Europene. Trebuie să ne apărăm drepturile democratice în Ungaria. Cerem libertate pentru presă”.
Legea, care se află acum sub analiza Comisiei Europene, a fost deja criticată de guvernele Germaniei, Marii Britanii şi Luxemburgului.
Problema Ungariei, problema UE
Ieri, guvernul ungar a apreciat că toate criticile la adresa legii presei sunt neîntemeiate. „O trăsătură comună a opiniilor exprimate de către media este aparenta necunoaştere în profunzime a textului legii. În loc să formuleze critici specifice, ele sunt o colecţie de acuzaţii neîntemeiate, uneori de-a dreptul absurde”, a afirmat un comunicat dat publicităţii de Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei de la Budapesta.
„Guvernul ungar îşi menţine angajamentul faţă de libertatea presei şi nu vrea, în niciun fel, să înăbuşe opiniile opoziţiei”, a adăugat comunicatul.
Pe de altă parte, ministerul a salutat faptul că Uniunea Europeană va face o analiză a noii legi a presei, şi s-a declarat încrezător că aceasta respectă în toate privinţele standardele europene în materie.
Lupta Budapestei cu jurnaliştii vine într-un moment de maximă expunere publică a Ungariei, care a preluat preşedinţia rotativă a UE, de la 1 ianuarie. Într-un editorial publicat la sfârşitul anului trecut, cotidianul american Washington Post îşi exprima opinia potrivit căreia UE va ajunge să regrete sistemul preşedinţiilor rotative, în condiţiile în care ştafeta a fost preluată acum de Ungaria, „al cărei guvern populist a adoptat o lege a presei mai potrivit unui stat autoritarist decât unei democraţii occidentale”.
Ice-T influenţează negativ dezvoltarea minorilor
Intrarea în vigoare a legii presei în Ungaria a adus în fața publicului şi primul caz al noii autorităţi media care supraveghează canalele publice. la mijlocul lunii decembrie, NMHH a deschis o anchetă împotriva unui post de radio care difuzase înainte de ora 21 un cântec interpretat de rapperul Ice-T. Săptămâna trecută, postul de radio a publicat pe site-ul săi scrisoarea primită de la NMHH.
Problema NMHH – cântecul rapperului aparţine categoriei „gangster-rap” şi „este susceptibil să influenţeze în sens negativ dezvoltarea minorilor”, motiv pentru care ar fi trebuit să fie difuzat între orele 21 şi 5.
Presa on line ungară a comparat scrisoarea trimisă de NMHH postului de radio cu scrisorile cenzurii regimului comunist din anii '60-'70, când acesta se alarma pentru „efectele distructive ale mişcării punk”. Și rapperul Ice-T a avut un comentariu, pe contul său de Twitter. „E bine, lumea se teme în continuare de mine, HAHAHA !”, a remarcat el, amuzat.