Noua Austro-Ungarie. Ce pun la cale, în UE, Viena și Budapesta

Noua Austro-Ungarie. Ce pun la cale, în UE, Viena și Budapesta Péter Szijjártó Sursa foto: Facebook

Ungaria și Austria vor colabora pentru combaterea migraţiei ilegale, dar și pentru a accelara aderarea țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. Ministrul ungar de Externe a anunțat un nou acord austro-ungar, după întrevederea cu omologul său de la Viena.

Ungaria se bazează pe Austria în combaterea migrației ilegale. Péter Szijjártó, ministrul de Externe maghiar, a precizat că cele două state vor face eforturi comune pentru accelerarea aderării ţărilor din Balcani de Vest la Uniunea Europeană. Oficialul maghiar a avut o întrevedere cu omologul său de la Viena pe aceste subiecte.

Ungaria și Austria, acord pe migrația ilegală

Cele două state intenționează să-și pună de acord intervențiile pentru combaterea migrației ilegale. Austria este unul dintre membrii UE care cere măsuri ferme în acest domeniu. Pe de altă parte, Péter Szijjártó susține că Ungaria are multă experiență în acest domeniu. Guvernul de la Budapesta a protejat, în acelaşi timp, frontiera sa şi pe cea sudică a UE.

Dacă țara nu ar fi cheltuit miliarde de euro, mulți dintre cei 100.000 de migranți ilegali opriți la granița cu Ungaria ar locui în Europa Iar acest lucru ar înrăutăți și mai mult securitatea, sporind amenințarea terorismului și exacerbând pericolul formării unor societăţi duale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul pe care l-a porpus Ungaria este ca legislaţia europeană să respecte dreptul internaţional care permite refugiaţilor să rămână temporar în prima ţară sigură. Péter Szijjártó a amintit că Ungaria, ca prima ţară sigură, permite intrare refugiaților de război din Ucraina. În același timp, cei care vin din Sud, de foarte departe, nu au dreptul să intre, deoarece au trecut prin cel puţin 3-5 ţări sigure.

Înțelegere austro-ungară pe migrația ilegală

Înțelegere austro-ungară pe migrația ilegală Sursa foto. Facebook

Budapesta se opune migrației din Africa

Doar cetățenii din Ungaria au dreptul să decidă pe cine lasă să intre şi cu cine sunt dispuşi să trăiască, a subliniat politicianul. El a precizat că la Bruxelles trebuie realizată o schimbare politică radicală. Aceasta este necesară pentru ca UE să nu importe problema, ci să ajute la rezolvarea acesteia.

În acest sens a amintit că populația Africii crește extrem de rapid. Drept urmare, Europa nu ar trebui să inspire africanii să se relocalizeze. Dimpotrivă, trebuie să-i ajute să rămână pe loc prin investiții, dezvoltare și formare.

Ungaria procedează întocmai, susținând dezvoltarea țărilor africane cu câteva milioane de dolari. Oferă burse de studii pentru mii de studenți africani, a menționat Péter Szijjártó.

Uniunea Europeană

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ungaria și Austria în problema Balcanilor de Vest

Péter Szijjártó a subliniat că UE are nevoie de un nou impuls, iar ţările din Balcanii de Vest îl pot oferi. Blocul comunitar are mai multă nevoie de aceste state, decât au nevoie ele să devină membre. Drept care, spune politicianul din Ungaria, ritmul de aderare trebuie accelerat, acesta fiind unul dintre obiectivele preşedinţiei maghiare a UE.

Péter Szijjártó a mai menţionat că a abordat și chestiuni bilaterale cu Alexander Schallenberg. L-a asigurat pe omologul său austriac că Ungaria va susține candidatura Austriei la statutul de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru perioada 2027-2028.

Ministrul ungar de externe a mai spus că s-a întâlnit şi cu secretarul general al Partidului Libertății din Austria (FPÖ) și cu politicienii FPÖ. Aceștia sunt membri ai Grupului de Prietenie Ungaria - Austria din Parlamentul de la Viena.