Acord pentru migrație în UE. Ce efecte va avea asupra României

Acord pentru migrație în UE. Ce efecte va avea asupra României

Statele membre ale UE au ajuns la un acord privind migrația ilegală. Acest acord ar putea ajuta România în procesul de aderare la spațiul Schengen, însă președintele României nu crede că acordul va putea convinge Austria.

Acord pentru migrație în Uniunea Europeană. Statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la revizuirea normelor privind răspunsul la creșterea migrației ilegale. Acordul a fost încheiat după săptămâni de negocieri privind mecanismul de criză al UE. Dar și după o creștere bruscă a numărului de sosiri pe insula italiană Lampedusa.

Conform planului, țările care se confruntă cu o situație de criză vor putea solicita „contribuții de solidaritate” din partea altor state. Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre un „punct de cotitură istoric”.

Sursa: arhiva EVZ

Un acord care nu va putea convinge Austria

Președintele României Klaus Iohannis nu crede că acordul va putea convinge Austria să voteze aderarea României la spațiul Schengen.

Întrebat cum vede aderarea României la Schengen, preşedintele Klaus Iohannis a spus: „S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut după părerea mea este destul de modest, dar este un progres. Nu cred că acest pact de migraţie va schimba părerea Austriei", președintele român.

Klaus Iohannis a mai spus: „Recunoaștem, față de nimic, ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociază. Acum avem o bază, mai degrabă tehnică. Ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense tratează aspecte pe care nu le-aș numi majore.Nu cred că acest pas care s-a făcut acum, așa-numitul pact pe migrație, va schimba poziția Austriei. Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri și sper ca acestea să se facă și să dea roade”, a spus Klaus Iohannis.

Austria se opune în continuare intrării României în spațiul de liberă circulație

În luna august, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a afirmat că guvernul de la Viena susține că spațiul Schengen „are disfuncționalități”. Acesta fiind și motivul pentru care nu sprijină extinderea acestuia prin admiterea României și Bulgariei.

„De aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale de frontieră între state membre. În Germania s-a discutat despre controlul de frontiera cu Polonia.

E un semnal că sistemul nu funcționează, de aceea consider că o extindere nu este oportună la momentul actual. Sistemul Dublin are deficitele lui si aici trebuie îmbunătățit cadrul legal”, a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News