Ungaria, înfuriată după ce un șef al presei de stat de la Viena și-a dorit moartea lui Orban: O jignire și o palmă pe obrazul întregii națiuni

Ungaria, înfuriată după ce un șef al presei de stat de la Viena și-a dorit moartea lui Orban: O jignire și o palmă pe obrazul întregii națiuniUngaria. Sursă: Butenkow | Dreamstime.com

Ungaria și Austria au ajuns la cuțite, după ce unul dintre directorii de la Societatea austriacă de Radiodifuziune (ORF) și-ar fi exprimat dorința ca premierul Viktor Orban să moară. Este inacceptabil ca maghiarii și guvernul lor, ales în mod democratic, să fie denigrați, a transmis un reprezentant politic din Ungaria, convocându-l pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Austriei. Alte voci de la Budapesta au făcut apel la autoritățile care monitorizează mass-media de la Viena să intervină și să investigheze situația, acuzând fapte șocante și inacceptabile.

Viena ar putea să se confrunte cu o deteriorare serioasă a relațiilor cu Budapesta, după declarațiile făcute de un director de la presa de stat, care și-ar fi exprimat speranța ca premierul Viktor Orban să sufere un infarct sau un atac de cord și, în cele din urmă, să moară. Oficialii maghiari au reacționat imediat, fără să ierte ieșirea reprezentantului de la Viena, pe care o consideră absolut șocantă.

Un șef al presei de stat de la Viena ar dori moartea lui Orban

Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Austriei din cauza unei „declarații scandaloase” făcute de unul dintre directorii de la presa de stat austriacă, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Máté Paczolay.

Ambasadorul Austriei de la Budapesta a fost convocat pentru că unul dintre directorii de la Societatea austriacă de Radiodifuziune ar fi dorit, aparent, moartea premierului ungar, a explicat purtătorul de cuvânt.

Karl Pachner, unul dintre directorii executivi ai ORF, a scris într-o postare pe Facebook, care între timp a fost ștearsă, că ar fi un „lucru corect” dacă Viktor Orbán ar face un atac de cord și, astfel, ar muri, relatează revista Heute. ORF s-a distanțat de acest mesaj, însă reprezentanții de la Budapesta nu l-au putut ierta pe autorul textului.

Ungaria promite că data viitoare nu va tolera niciun derapaj

Ministrul adjunct al afacerilor externe și comerțului, Levente Magyar, a exprimat îngrijorarea guvernului de la Budapesta în fața însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Austriei, cu privire la declarațiile directorului de presă.

„Guvernul ungar este profund nemulțumit de faptul că unul dintre angajații de rang înalt ai presei de stat austriece l-a descris pe premierul maghiar, ales în mod democratic și susținut pe scară largă, cu cuvinte de o duritate și un caracter scandalos unice, chiar și în comparație cu actualul discurs politic european tensionat, jignind astfel fiecare maghiar”, a transmis ministrul Levente Magyar, potrivit magyarnemzet.hu.

A fost necesar să se ceară socoteală guvernului austriac, a explicat politicianul ulterior, explicând că, de fapt, Viena s-a distanțat de această declarație și și-a exprimat intenția de a coopera cu Budapesta.

„Cu toate acestea, am precizat că pe viitor nu vom mai putea trata declarații de acest gen atât de simplu. Aceste declarații depășesc normele civilizației europene, chiar și în timpul unei perioade de război - când, altfel, ar trebui să facem tot posibilul să cooperăm și să depășim provocările pe care le ridică războiul. Ne străduim să avem relații bune cu Austria, dar nu vom permite nici austriecilor și nici altor actori străini să ne denigreze pe noi, maghiarii, și guvernul nostru ales în mod democratic”, a subliniat ministrul adjunct al afacerilor externe.

Budapesta acuză o palmă pe obrazul întregii națiuni

În altă ordine de idei, Tamás Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe și al Comerțului Exterior de la Budapesta, a solicitat autorităților mass-media de la Viena să investigheze situația și să acționeze în consecință.

„Ce s-a întâmplat este șocant și inacceptabil. Este inacceptabil ca oricine să își dorească moartea cuiva. Când un jurnalist influent, directorul mass-mediei publice austriece, dorește moartea unui lider ales, premierul ungar, situația se agravează. În sine, aceasta este o manifestare groaznică și o palmă pe obrazul întregii noastre țări, pentru că premierul a fost ales de poporul maghiar.

Evident, există autorități și în Austria care monitorizează mass-media, și sunt sigur că și ele găsesc inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. Să acționeze!”, a transmis Tamás Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe şi al Comerțului Exterior de la Budapesta, adăugând ulterior: „Dacă s-ar fi întâmplat asta în Ungaria, ce reacții am fi întâlnit?”.