Viktor Orban refuză noul pachet de sancțiuni pentru Rusia: Ar echivala cu „bomba atomică”

Viktor Orban refuză noul pachet de sancțiuni pentru Rusia: Ar echivala cu „bomba atomică” Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargo asupra importurilor de țiței rusești, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban la postul de radio de stat. Orban a spus că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei maghiare, adăugând că Ungaria este pregătită să negocieze dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor maghiare.

Viktor Orban a declarat că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică" aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Ungaria este pregătită să negocieze dacă va vedea o nouă propunere care să răspundă intereselor ungare.

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar mai multe țări îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol rusesc au blocat acordul.

Ungaria spune că planul UE de interzicere a petrolului din Rusia nu are garanții de securitate

Ungaria spune că propunerile Uniunii Europene de a aplica sancțiuni asupra petrolului rusesc nu oferă nicio garanție pentru securitatea sa energetică și că nu poate sprijini planul în forma sa actuală. Şeful UE a cerut interzicerea importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022. Conform planului, Ungariei și Slovaciei li se va acorda o perioadă mai lungă – până la sfârșitul lui 2023 – pentru a se adapta la embargo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile măsuri, de asemenea, anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, includ sancțiuni împotriva celei mai importante bănci rusești și interzicerea difuzării programelor rusești în Europa, precum și embargoul asupra țițeiului în termen de cel mult șase luni.

UE caută soluții pentru a găsi alternative la gazul şi petrolul rusesc

UE se confruntă cu sarcina de a găsi alternative în condițiile în care prețurile la energie au crescut brusc, deoarece importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde, de asemenea, de livrările de gaze ale Moscovei.

O mână de țări din estul UE sunt îngrijorate de faptul că embargoul nu le-ar lăsa suficient timp pentru a se adapta, chiar dacă diplomații au declarat că Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la sfârșitul anului 2023.

Ministrul de externe: Ungaria nu poate sprijini propunerea în forma ei actuală

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat zilele trecute că, luând în calcul chiar și cu acest decalaj, Ungaria ar putea fi de acord cu măsurile doar dacă importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni.

„Pachetul de sancțiuni de la Bruxelles ar interzice transporturile de petrol din Rusia către Europa, cu un preaviz destul de scurt, în cazul Ungariei la sfârșitul anului viitor”, a spus Szijjarto.

Premierul Ungariei Viktor Orban – care a cultivat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin în ultimii ani – a declarat că țara sa este mult prea dependentă de gazul și petrolul rusesc, scrie aljazeera.