Evenimentul Zilei > Politica > Ungaria face propriul RECENSĂMÂNT în România: Erdélystat. Se face o BAZĂ de DATE cu instituțiile MAGHIARE din Ardeal
Ungaria face propriul RECENSĂMÂNT în România: Erdélystat.  Se face o BAZĂ de DATE cu instituțiile MAGHIARE din Ardeal

Ungaria face propriul RECENSĂMÂNT în România: Erdélystat. Se face o BAZĂ de DATE cu instituțiile MAGHIARE din Ardeal

UDMR a anunțat, prin preşedintele executiv Bálint Porcsalmi, că a fost înregistrat domeniul Erdelystat.ro, unde vor fi puse la dispoziţie, în limba maghiară şi din perspectivă maghiară, date statistice româneşti.

Portalul este realizat cu sprijinul Fundaţiei Bethlen Gábor din Ungaria şi administrat de Fundaţia Iskola, scrie agenția ungară de știri MTI. Se vor culege informaţii cu privire la sistemul de instituţii maghiare din Transilvania și nu vor fi doar date brute, ci și analize.

„Scopul este ca portalul să nu se refere doar la trecut şi prezent, ci să comunice şi previziuni. Erdélystat se adresează în primul rând decidenţilor, dar este deschis oricui. Pe lângă extinderea permanentă a bazei de date se lucrează la demararea versiunii în limba engleză”, a declarat Porcsalmi.

Sociologul Gergő Barna a spus că intenţia este de a comunica date din patru domenii. Vor fi adunate şi publicate pe site date demografice din Ardeal, date privind infrastuctura şi bugetele administraţiilor locale, statistici privind învăţământul, date economice privind PIB-ul, rata şomajului şi veniturile. În domeniul învăţământului se doreşte urmărirea cifrelor de şcolarizare şi rezultatele de la examene. În opinia sociologului baza de date se va extinde în permanenţă şi informațiile vor fi actualizate la fiecare două săptămâni.

Președintele executiv al UDMR a precizat că susţinerea financiară, de o sută de mii de euro, din partea Fundaţiei Bethlen Gábor din Ungaria a fost câştigată în cadrul proiectului „O mie de ani în Transilvania, O sută de ani în România”.