Ungaria depune la CE o cerere de împrumut de 3,9 miliarde de euro

Ungaria depune la CE o cerere de împrumut de 3,9 miliarde de euro

Ungaria va depune la Comisia Europeană o cerere de împrumut de 3,9 miliarde de euro, pentru finanțarea infrastructurii energetice.

Ungaria va depune la Comisia Europeană o cerere de împrumut de 3,9 miliarde de euro din Fondul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) al UE. Documentele vor fi transmise executivului de la Bruxelles până la termenul limită - a declarat joi ministrul ungar al dezvoltării regionale, în cadrul unui eveniment organizat la Budapesta.

Tibor Navracsics a declarat că va fi depusă, ca şi până acum, o cerere de împrumut de 3,9 miliarde de euro pentru finanţarea infrastructurii energetice, a programelor privind eficienţa energetică şi a proiectelor tranziţiei verzi.

Ministrul ungar a precizat că acest plan a făcut obiectul unei dezbateri publice, derulate până pe 11 august, iar după evaluarea de către Comisia Europeană vor fi făcute publice respectivele proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce vrea să facă Ungaria cu banii

La întrebarea când va fi deschisă această linie de credit, Tibor Navracsics nu a putut oferi un răspuns, indicând doar că programul va fi trimis la termen. Ministrul ungar a declarat că proiectele RRF ar trebui finalizate până la sfârşitul verii anului 2026.

În ceea ce priveşte fondurile UE destinate Ungariei, ministrul a precizat: Comisia Europeană nu a făcut încă o evaluare oficială a răspunsului guvernului ungar la obiecţiile UE privind statul de drept din Ungaria.

În ceea ce priveşte programul Erasmus, Tibor Navracsics a declarat că finanţarea acestui program este asigurată până în a doua jumătate a anului 2024, iar negocierile continuă.

Probleme cu fondurile de coeziune

Dacă se va putea ajunge la un acord până la sfârşitul lunii noiembrie, fondurile Erasmus vor continua să fie plătite după cea de-a doua jumătate a anului 2024, iar pentru fondurile de coeziune nu există un termen atât de strict. De îndată ce se va primi o evaluare privind problema statului de drept, fondurile vor deveni accesibile" - a afirmat ministrul ungar.

Rectorul Universităţii Semmelweis, Béla Merkely, a amintit pe marginea acestui subiect că instituţia de învăţământ superior din domeniul medical a făcut apel la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul reţinerii fondurilor dedicate programului Erasmus.

Rectorul a spus că excluderea din program afectează grav reputaţia instituţiei pe care îl conduce. Este vorba de o chestiune politică, iar în cazul Universităţii Semmelweis nu a existat niciun politician în consiliul de administraţie şi niciun fel de suspiciune că folosirea banilor publici nu ar fi fost transparentă - a precizat rectorul Béla Merkely. (MTI - 31 august; Traducere: Andrei Demény, RADOR)