Comisia Europeană n-are încredere în promisiunile Guvernului de reducere a cheltuielilor

Comisia Europeană n-are încredere în promisiunile Guvernului de reducere a cheltuielilor Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, a exprimat că există o „îngrijorare” la nivelul Comisiei Europene cu privire la faptul că, într-un an premergător alegerilor generale din 2024, măsurile de reducere a cheltuielilor publice să nu fie puse în aplicare în totalitate.

Marcel Boloș a prezentat marți măsurile fiscale și de ajustare a cheltuielilor bugetare experților din Bruxelles, solicitând Comisiei Europene să aprobe un deficit de 5,5% din PIB, în loc de ținta de 4,4% stabilită în Buget.

Avertismentul Lui Marcel Boloș cu privire la îngrijorările Comisiei Europene

Ministrul Finanțelor a fost întrebat joi seară, în cadrul emisiunii de la Antena 3, în legătură cu anularea a 200.000 de poziții de muncă și cu privire la posibila constatare a reprezentanților Comisiei Europene că asemenea angajamente au fost formulate anterior și de guvernul precedent.

Noi, pe lângă planul de măsuri fiscale, în coaliţia de guvernare s-a agreat şi partea aceasta de reducere a cheltuielilor publice, ceea ce până la urmă este firesc din perspectiva justeţii cheltuirii banilor publici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există la nivelul Comisiei această îngrijorare, fiind un an electoral anul 2024 şi anul acesta, an preelectoral, există această îngrijorare că aceste măsuri de reducere a cheltuielilor publice să nu fie implementate 100%”, a arătat ministrul de Finanţe.

În contextul unei alte întrebări, el a subliniat că acele cheltuieli pe care România le-a alocat pentru a sprijini Ucraina și implicațiile pe care războiul a avut asupra economiei noastre au exercitat o presiune asupra deficitului bugetar.

Mai mult, în prezent, ne confruntăm cu o problemă actuală legată de cheltuielile efectuate de țara noastră. Ceea ce ne-a plasat într-o situație în care și pentru anul 2023 ne confruntăm cu provocări în ceea ce privește deficitul în relația cu Comisia Europeană. În același timp, s-au purtat discuții pe această temă a cheltuielilor.

Marcel Boloș. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Marcel Ciolacu a mers la Bruxelles pentru a clarifica măsurile

După ce Comisia Europeană nu a fost convinsă de măsurile fiscale propuse, premierul a anunțat că pleacă la Bruxelles.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că va merge la Bruxelles. El „va discuta câteva decizii esențiale pentru ca planul României să meargă, cu succes, mai departe”.

Prim-ministrul a subliniat că este ferm convins că Comisia Europeană va recunoaște eforturile financiare semnificative depuse de România în acest an. Atât pentru sprijinirea Ucrainei, cât și a Republicii Moldova.

El a explicat că cu siguranță se va găsi o soluție echitabilă. Astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru anii 2023, 2024 și 2025 să fie ajustat corespunzător.