Republica Moldova, la 32 de ani independenţă. Mesajele pro-europene ale guvernării de la Chişinău

Republica Moldova, la 32 de ani independenţă. Mesajele pro-europene ale guvernării de la Chişinău

Republica Moldova marchează duminică 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în anul 1991. Cu această ocazie, conducerea țării a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt şi au ţinut discursuri cu un puternic mesaj pro-european.

Mesajul conducerii de la Chişinău

„Suntem liberi să vorbim în limba română, să nu fim umiliți la noi acasă. Liberi să gândim și să vorbim cu voce tare. Liberi să călătorim în orice colț al lumii. Liberi să criticăm politicienii când greșesc. Liberi să susținem idei, oameni și cauze în care credem.

Libertatea noastră înseamnă și responsabilitatea în fața propriei vieți și a viitorului copiilor noștri - suntem liberi să alegem să ne dezvoltăm, să trecem prin greutăți cu fruntea sus sau să rămânem blocați în mocirlă și să nu facem nimic.

Ce facem noi azi va duce Moldova înainte - în familia europeană, unde țara noastră va fi liberă să-și clădească destinul și să-și păstreze cultura și tradițiile. Unde va fi suficient de puternică, încât să ofere o viață bună cetățenilor ei”, a declarat preşedinta Maia Sandu de la tribuna din Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

„Independența înseamnă să ne stăpânim și să ne guvernăm propriul destin, să luăm deciziile politice și economice suverane și în interesele prosperității noastre. Independența înseamnă libertatea de a ne construi propriul viitor.

Azi la 32 de ani de independență, privim viitorul cu încredere, știind că fiecare pas pe care îl facem, aducem Moldova mai aproape de visul nostru, o țară europeană dezvoltată cu cetățeni prosperi”, a declarat premierul Dorin Recean, cu ocazia Zilei Independenței.

TV8

Felicitări din partea României

Primii care i-au felicitat pe moldovenii cu Ziua Independenţii au fost înalţii demnitari de la Bucureşti. „Felicitări Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenței! România este alături și va continua să sprijine aderarea sa la UE, reziliența, siguranța și prosperitatea cetățenilor săi”, este mesajul preşedintelui României Klaus Iohannis, transmis moldovenilor pe X.

„Cele mai calde şi bune gânduri fraţilor noştri de peste Prut cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a transmis premierul român  Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe X.

Semnificaţia zilei de 27 august pentru Republica Moldova

Acum 31 de ani, în 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declarația de Independență.

Evenimentul a fost precedat de adoptarea Declarației de suveranitate, în 23 iunie 1990, şi de neparticiparea la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

România a fost primul stat care recunoscut oficial independența și suveranitatea Republicii Moldova. În 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunității Statelor Independente, iar în anul 1992, Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.