Budapesta consideră „inacceptabilă” propunerea Uniunii Europene de a condiționa accesul la fondurile viitorului plan de relansare economică post-coronavirus de respectarea statului de drept.
Într-o declarație postată, marți, pe Facebook, ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a calificat drept „șantaj” propunerea făcută în această săptămână de Germania, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
A condiționa astfel accesul la aceste fonduri ar însemna o modificare unilaterală a tratatelor fondatoare ale blocului comunitar sau chiar o încălcare a statului de drept în sine.
Germania dorește un mecanism de accesare a 750 de miliarde de euro în cadrul planului european de redresare, condiționat de respectarea principiilor democratice, potrivit documentelor consultate luni de Reuters.
„Ajutorul trebuie acordat cât mai curând posibil statelor membre care au nevoie. Propunerea pune în pericol acțiuni rapide și eficiente prin redeschiderea problemelor care au fost deja soluționate”, a spus Judit Varga.
Zgârciții de frugali
„Este exact ceea ce doresc frugalii pentru că nu au susținut niciodată cu adevărat redresarea europeană”, a adăugat ministrul maghiar, atacând membrii blocului care ar prefera sprijin financiar sub formă de împrumuturi rambursabile decât sub formă de subvenții.
Dezacordurile sunt frecvente între guvernul naționalistului Viktor Orban și executivul european, în special în ceea ce privește respectarea standardelor democratice, judecate în declin de Bruxelles, scrie Boursorama.
Declaraţia lui Judit Varga intervine după ce mass-media au relatat marţi despre scrisoarea trimisă cu o zi înainte de premierul Viktor Orban preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să o destituie pe vicepreşedinta CE, Vera Jourova, din cauza unor declaraţii ale acesteia pe care Budapesta le consideră „ofensatoare”, scrie Agerpres.
Orban a spus că guvernul său va întrerupe toate contactele cu Jourova, care a calificat Ungaria drept o „democraţie bolnavă” într-un interviu acordat vineri Der Spiegel.
Pe de altă parte, Varșovia și Budapesta au anunțat că vor înființa un institut comun privind statul de drept, declarându-se sătule de criticile Uniunii Europene la acest capitol.
„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.
Adăugând apoi că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.