Evenimentul Zilei > International > UNGARIA contestă cotele obligatorii de REFUGIAȚI la Curtea Europeană de Justiție
UNGARIA contestă cotele obligatorii de REFUGIAȚI la Curtea Europeană de Justiție

UNGARIA contestă cotele obligatorii de REFUGIAȚI la Curtea Europeană de Justiție

Parlamentul Ungariei a obligat Guvernul, printr-o lege adoptată marți, să conteste decizia UE privind cotele de imigranți obligatorii, la Cusrtea Europeană de Justiție din Luxemburg, luna viitoare.

Ungariei a obligat Guvernul, printr-o lege adoptată marți, să conteste decizia UE privind cotele de imigranți obligatorii, la Cusrtea Europeană de Justiție din Luxemburg, luna viitoare.

Legea, aprobată cu 154 de voturi „pentru” din ăartea partidului de guvernare FIDESZ și  a partidului de opoziție, de extremă dreapta Jobbik, și 41 împotrivă, arată că acele cote alocate de la Bruxelles ignoră principiul subsidiarității și nu acordă Parlamentelor naționale din statele membre oportunitatea de a-și exprima opinia.

Ministrul Justiției, Laszlo Trocsanyi, a declarat, înaintea votului, că schema de cote nu are legitimitate socială. „Majoritatea populației din Europa nu este de acord cu aceste cote”, a spus el, adăugând că acest proces va fi deschis la începutul lunii decembrie, la Curtea Europeană de Justiție. Potrivit planului, Ungaria ar trebuie să primească 2.000 de oameni care vor să vină în Europa, în următorii 2 ani, dar din cauza regulii care permite familiilor să fie reunite, numărul ar putea crește.

Ungaria, alături de Cehia, Slovacia și România au votat împotriva cotelor de refugiați, la un summit al UE în septembrie, în timp ce Finlanda s-a abținut. Planul este să fie relocați 120.000 de solicitanți de azil care se află în Italia sau Grecia, în toate statele membre UE, pentru a ușura povara țărilor în care ajung migranții pe continent.

Și Slovacia a anunțat că va deschide un proces împotriva cotelor de refugiați, la aceeași instanță. Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a strâns semnături din partea cetățenilor care se opun acestui sistem. Orban a declarat în Parlament, luni, că aceste cote obligatorii vor răspândi terorismul pe continentul european. „Vom decide pe cine primim și cu cine vrem să trăim. Cotele nu au sens, pentru că nu rezolvă nicio problemă”, a spus el.

Proiectul de lege a fost adoptat marți și spune că sistemul de cote este periculos și acest lucru ar crește criminalitatea, ar răspândi teroarea și ar pune în pericol cultura Ungariei.