Ungaria cere în continuare gaz din Rusia, în ciuda sancțiunilor europene. Budapesta va bloca orice măsură împotriva energiei nucleare

Ungaria cere în continuare gaz din Rusia, în ciuda sancțiunilor europene. Budapesta va bloca orice măsură împotriva energiei nucleare sursa foto. Rador

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a discutat cu vicepremierul rus Alexander Novak în legătură cu livrările de gaz și petrol din Rusia către țara sa. Budapeste nu renunță la gazul rusesc în ciuda sancțiunilor europene.

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a emis un comunicat de presă prin care ministrul, Peter Szijjarto, l-a asigurat pe vicepremierul rus Alexander Novak că Moscova va putea să facă lucrările de întreținere programare pentru gazoductul Turkestream, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse împotriva Rusieo. „Astfel, aprovizionarea cu gaze a Ungariei va continua fără întreruperi”, se mai precizează în comunicat,

Cele două state au semnat un acord, în 2021, înaintea începerii războiului din Ucraina, în care s-a stabilit ca Ungaria să primească în fiecare an de la Rusia 4,5 miliarde de metri cub de az. Cea mai mare cantitate va trece prin Bulgaria și Serbia, pe conducta Turkstream. Operatorul bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz a transmis că acest gazoduct va fi oprit în perioada 5-12 iunie pentru lucrări de întreținere.

Ungaria se opune sancțiunilor care ar putea să afecteze energia nucleară din Rusia

Premierul maghiar l-a asigurat pe oficialul rus că Budapesta va bloca orice decizie a Uniunii Europene privind introducerea de sancțiuni care ar putea să aibă efecte negative asupra energiei nucleare. Ungaria achiziționează cea mai mare parte din energie din Rusia, iar autoritățile au în pla să extindă centrala nucleară din Paks printr-un contract încheiat cu Rosatom. Compania rusă va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare. Centrala are deja patru reactoare de acest gen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Szijjarto a transms că l-a informat pe Novak că Ungaria a început deja să poarte privind creșterea rolului companiei franceze Framatone în ceea ce privește extindeerea uzinei din Paks. Premierul ungar a subliniat că guvernul german a blocat livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la centrala nucleară.

Ungaria se numără printre puținele țări care au criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, chair dacă a votat toate pachetele europene. Budapesta chiar și-a folosit veto-ul pentru a elimina anumite prevederi din aceste pachete de sancțiuni. Totuși, embargoul UE asupra petrolului rusesc nu afectează Ungaria doarece Budapeste nu depinde de livrările pe mare, potrivit Reuters.