Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungaria are, de astăzi, cea mai mare taxă pe valoare adăugată din UE
Ungaria are, de astăzi, cea mai mare taxă pe valoare adăugată din UE

Ungaria are, de astăzi, cea mai mare taxă pe valoare adăugată din UE

Noul an le-a adus ungurilor și o creștere a TVA cu două procente, de la 25% la 27%. Aceasta este cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană, potrivit AFP. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a luat decizia majorării TVA pentru acoperirea deficitului bugetar.

Potrivit Băncii centrale a Ungariei, creșterea TVA – care se adaugă altor taxe create sau majorate în anul 2011 – ”va antrena o creştere semnificativă a inflaţiei”, până la 5% în acest an, faţă de nivelul de 3,9% estimat pentru 2011.
Totuși, guvernul a decis menținerea taxei de 18% la produsele alimentare de bază rămâne nemodificată, și cea de 5% la cărţi şi ziare..
Premierul maghiar Viktor Orban vrea să atingă cu orice preţ obiectivul ambiţios al unui deficit public de 2,5% din PIB în acest an, după ce ratingul țării a fost coborât la categoria ”speculativ” de agențiile de evaluare Moody’s şi Standard & Poors.
Negocieri întrerupte
Ungaria a solicitat spijinul Fondului Monetar Internaţional solicitând un credit de 15-20 miliarde de euro. Negocierile au fost suspendate de FMI şi Uniunea Europeană din cauza reformei Băncii centrale a Ungariei, care riscă să reducă independenţa acestei instituţii. Orban s-a văzut nevoit să apeleze la FMI după ce forintul s-a devalorizat cu 20% faţă de euro în ultimele trei luni.
În timpul crizei din 2008-2009, sub guvernul de centru-stânga, Ungaria a primit un credit de 20 miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.