Evenimentul Zilei > International > Ungaria a suspendat acordul privind solicitanții de azil. PLUS reacția UE
Ungaria a suspendat acordul privind solicitanții de azil. PLUS reacția UE

Ungaria a suspendat acordul privind solicitanții de azil. PLUS reacția UE

Guvernul de la Budapesta a suspendat astăzi, unilateral și pe termen nelimitat, a acordului cu Uniunea Europeană privind acceptarea solicitanţilor de azil, invocând "protejarea intereselor poporului ungar".

"Din raţiuni tehnice, Guvernul Ungariei a decis suspendarea pe termen nelimitat a Acordului Dublin, ce reglementează situaţia solicitanţilor de azil. Este necesară protejarea intereselor poporului ungar. Barca este plină. Ne dorim cu toţii o soluţie europeană, dar trebuie să protejăm interesele poporului ungar şi ale ţării", a declarat Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al Executivului, citat de MTI, amintind că autorităţile ungare se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi.

Săptămâna trecută, premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, anunţa că Guvernul de la Budapesta nu va aştepta o "soluţie europeană" la problema imigraţiei, precizând că este responsabilitatea ţării să îşi protejeze frontierele.

În replică, oficialii Comisiei Europeane au cerut explicaţii autorităților de la Budapesta. "În contextul în care Tratatul Dublin nu prevede posibilitatea suspendării transferurilor imigranţilor, Comisia Europeană cere Ungariei să ofere imediat clarificări în legătură cu natura şi amploarea problemelor tehnice invocate, precum şi despre măsurile luate pentru remedierea situaţiei", relatează Reuters, citând un oficial al CE.