"Tatăl meu suferă de Alzheimer. Este dificil de determinat stadiul bolii. Uneori merge bine iar alteori este complet dezorientat. În mod evident, boala se va agrava", a dezvăluit Tarek El-Sharif, singurul fiu al lui Omar Sharif. Această boală îl ține departe de studiourile de film pe legendarul actor în vârsta de 83 de ani, a precizat fiul său.

Singura iubire

El a adăugat că Omar Sharif își amintește că este un actor celebru. Pierderile sale de memorie afectează chestiuni specifice cum sunt detaliile despre locul și momentul în care se află sau despre foștii săi parteneri din filmele în care a jucat. Uneori actorul o cheamă pe fosta sa soție, Faten Hamama, care a murit în ianuarie, scrie AFP.

Supranumită "marea doamnă a ecranului arab", ea a împărțit scena de multe ori cu Omar Sharif, crescut în spiritul religiei catolice, dar care s-a convertit la Islam pentru a se putea căsători cu ea în anul 1955. Cuplul s-a separat în 1966 și a divorțat în 1974, în timp ce actorul, deja celebru în Egipt, se lansa la Hollywood. Omar Sharif, al cărui nume real este Michel Demitri Shalhoub, a descris-o întotdeauna pe Faten Hamama ca fiind singura iubire a vieții sale și nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Succes deosebit

Născut în 1932, la Alexandria în Egipt, din părinți de origine libaneză și siriană, Omar Sharif este licențiat în matematică și fizică al Universității din Cairo și a lucrat apoi timp de cinci ani în afacerile de comerț cu lemn prețios ale tatălui său, după care a studiat actoria la Academia Regală de Artă Dramatică (Royal Academy of Dramatic Art) din Londra. Devenit actor, el se remarcă în Egipt ca stea cinematografică, fiind vedetă în 26 de filme. El a cunoscut apoi, în 1962, un succes deosebit în filmul "Lawrence al Arabiei", al lui Lean David, în care a interpretat rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharis, alături de Peter O'Toole, care a jucat rolul eroului T.E.Lawrence, un tânăr locotenent din armata britanică din timpul Primului Război Mondial care ajunge să intre în slujba Prințului Feisal, liderul unei armate arabe. Omar Sharif a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar în 1963 și o nominalizare la Oscar în același an.

Cea mai recentă apariție cinematografică a sa datează din anul 2013 în filmul Lailei Marrakchi "Rock the Casbah", în care interpretează rolul celui mai bătrân membru al unei familii bogate din Tanger aflat pe patul de moarte, mai scrie AFP.

 

Te-ar putea interesa și: