Unde va amplasa Erdogan sistemele S-400 oferite de Putin

Unde va amplasa Erdogan sistemele S-400 oferite de Putin

Unde va amplasa Erdogan sistemele S-400 oferite de Putin

Ultima șansă pentru ca Turcia și SUA să evite o criză legată de achiziția din partea Ankarei a unui sistem de rachete rusesc s-a ivit la întâlnirea dintre Recep Tayyip Erdogan și Donald Trump, la summit-ul G20 din Japonia. Șansa a fost pierdută.

 

Î ntâlnirea a demonstrat clar că, indiferent de ce spune partea americană, Turcia va primi bateriile de rachete sol-aer S-400 fabricate în Rusia. Prima încărcătură de baterii S-400 va sosi în Turcia până la sfârșitul acestei luni. Turcia se pregătește acum pentru impactul unor eventuale sancțiuni impuse de SUA, au declarat pentru Al-Monitor, surse turcești. După anunțul președintelui Erdogan, purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a confirmat, săptămâna trecută: „S-400 vor fi livrate foarte curând și vor fi utilizate în mod activ”, a precizat Kalin. Potrivit unor surse de securitate, primul transport va include nouă lansatoare, un radar de supraveghere cu rază lungă de acțiune, sisteme radar, o unitate de comandament/control și un sistem radar de control suplimentar al focului. Aceasta va fi prima componentă a celor două baterii de rachete S-400 care vor fi livrate Turciei. O echipă tehnică din Rusia va veni la Ankara pentru instalarea bateriilor.

Operaționale în acest an

Potrivit presei turce, un colonel al forțelor aeriene a fost deja numit comandant al primei baterii S-400 și a preluat deja acest post, la Ankara. Informație care confirmă, pe de altă parte, rumorile cu privire la amplasarea bateriilor.

La Ankara, primul sistem S-400 va fi implementat la baza militară Akinci (recent denumită Murted) în orașul Kahramankazan, în provincia Ankara, a declarat, sub protecția anonimatului, un înalt responsabil de securitate. Baza este potrivită pentru aterizarea avioanelor cargo rusești care vor face livrările. În același timp, sursa a declarat că Ankara nu s-ar grăbi cu instalarea S-400 și cu operaționalizarea lor. „Ne așteptăm ca S-400 să fie operaționale în acest an”, a declarat presei, săptămâna trecută, Ismail Demir, președintele Direcției generale a industriei de apărare. Ankara evită o nouă escaladă cu Washington în legătură cu acest subiect.

Armata sau serviciile la comandă?

O altă chestiune de luat în calcul este cine va comanda sistemele S-400? Armata și aviația turce sau un comandament autonom separat? Unele voci din Ankara susțin că serviciile de informații, și nu armata, ar trebui să controleze bateriile S-400. Cu referire la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, estimând că serviciile de informații ar fi varianta cea mai sigură. Pe de altă parte, planurile inițiale indicau că S-400 vor fi plasate sub structura de comandament tradițională a armatei turce. Achiziția de către Turcia a sistemelor S-400 și intenția de a deplasa bateriile la Ankara au lăsat să apară speculații cu privire la faptul că Recep Erdogan a cumpărat acest echipament „pentru a-și apăra palatul”. Plasarea bateriilor sub comanda armatei turcești ar dezamorsa aceste zvonuri.

 

Pisica sancțiunilor

La ora actuală, când nu se mai pune întrebarea dacă Turcia va abandona acordul cu Rusia, observatorii caută să identifice următoarea etapă. Washington va sancționa Turcia pentru că a cumpărat aceste arme de vârf de la Putin? Discuția s-a pus după întâlnirea dintre Trump și Erdogan, la Osaka, divizând opinia publică din Turcia în două tabere. Prima, care include zone pro-guvernamentale, estimează că declarațiile lui Trump din Japonia indică o reticență a administrației sale de a sancționa Turcia. Tabăra opusă crede că declarațiile relaxante ale președintelui fac parte dintr-o strategie mai vastă vizând păstrarea relațiilor bilaterale, odată sancțiunile aplicate. Potrivit altor surse, Ankara se așteaptă la sancțiuni și se pregătește de impact. Însă estimează că ele se vor limita doar la excluderea Turciei din programul avioanelor de luptă F-35 și vor atinge alte proiecte de cooperare în materie de apărare dintre cele două țări. Dat fiind faptul că Ankara intenționează să instaleze bateriile S-400 la sfârșitul anului, tensiunile cu SUA s-ar putea disipa în acest timp. Dar Turcia este posibil să se înșele. Anumiți membri din Congresul american au făcut dovadă de suplețe în termeni de calendar, dar rămân convinși că sancțiunile împotriva Turciei trebuie impuse. Odată aplicate, tendința scăderii relațiilor bilaterale poate afecta alte proiecte de cooperare aflate în curs.

 

Obama nu știa ce vorbește

Difuzarea de tehnologie antiaeriană sofisticată este, dincolo de rațiuni comerciale, o armă diplomatică a lui Putin. Ea intervine în tensiunile strategice SUA-NATO și se înscrie în eforturile Moscovei de a dilua solidaritatea „blocului occidental”, încercând să-l divizeze. Lista lungă de potențiali clienți pentru S-400 conferă Rusiei și imaginea unei puteri tehnologice și industriale de prim rang. Contrazicând cu fapte declarațiile lui Barack Obama care, în 2014, declara că „Russia makes nothing”, referindu-se la slaba prezență a Rusiei pe piețele internaționale de înaltă tehnologie. De altfel, sancțiunile occidentale împotriva grupului rus Almaz-Antei (producătorul S-400) au fost prezentate de presa rusă ca un pretext al occidentalilor de a lovi într-un concurent.