Unde se va prăbuși racheta chinezească. Ultimele calcule. VIDEO

Unde se va prăbuși racheta chinezească. Ultimele calcule. VIDEO

Oficialii de la Pentagon monitorizează racheta chinezească Long March 5B, care este așteptată să reintre în mod necontrolat în atmosfera Pământului. Potrivit ultimelor date ale Aerospace Corporation, care o monitorizează, bucăți din racheta chineză Long March 5B ar urma să intre în atmosfera Terrei duminică, la 7:19 (ora României), plus – minus opt ore.

Până acum, nu se știe locul exact în care vor ateriza bucățile din racheta lansată de China. Sunt șanse mari să reintre în apropierea insulei nordice a Noii Zeelande, însă sunt vizate și alte locuri de pe glob.

Racheta se prăbușește pe Terra necontrolat

Racheta este încă pe orbită și se va prăbuși în mod necontrolat pe Terra. Locul exact în care racheta va intra în atmosferă va fi știut în decurs de „doar câteva ore” de la reintrarea sa în atmosferă, a anunțat Centrul Spațial de Comandă, o ramură a Armatei SUA.

Corpul central al rachetei, pe care China a lansat-o în 29 aprilie, ar urma să ajungă pe Pământ în jurul datei de „8 mai”, a anunțat anterior Centrul Spațial de Comandă. Traiectoria sa exactă încă nu este clară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard, a spus că racheta se deplasează cu o viteză de 29.000 km/h. Asta înseamnă că o mică schimbare a orbitei sale ar putea schimba în mod semnificativ traiectoria.

Având în vedere orbita actuală a rachetei, bucățile s-ar putea prăbuși în regiuni nordice precum New York, Madrid, sau Beijing ori zone sudice precum Chile sau Wellington, Noua Zeelandă.

Mare parte din rachetă este așteptată să ardă atunci când va reintra în atmosferă. Însă, experții sunt îngrijorați că unele bucăți ar putea ajunge pe Pământ.

Specialiștii spun că riscul este foarte mic

Deși ar putea să lovească o zonă populate, este mult mai probabil ca racheta să ajungă în ocean, având în vedere faptul că mare parte din suprafața planetei noastre este acoperită de apă. Însă, riscul nu este inexistent. Ultima oară când o rachetă chineză Long March 5B, similară cu cea lansată de această dată, a reintrat în atmosferă, bucăți din aceasta au ajuns pe clădiri din două sate din Coasta de Fildeș.

Permiterea bucăților de rachetă să reintre necontrolat în atmosferă, inacceptabilă. McDowell a adăugat că este „inacceptabilă” permiterea bucăților de rachetă să reintre necontrolat în atmosferă. „Din 1990, nimic de peste 10 tone nu a mai fost lăsat intenționat să intre necontrolat în atmosferă”, a spus astrofizicianul.

Corpul central al rachetei ar cântări în jur de 21 tone, scrie Science Alert, scre descopera.ro.

Racheta Long March 5B transporta prima componentă a stației spațiale Chineze, pe care țara dorește să o finalizeze până în 2022. Lansarea a fost prima dintre cele 11 misiuni programate pentru construirea stației.