Unde scap de mama şi de tata

Unde scap de mama şi de tata

POIANA LUI IOCAN. Centrele de zi sunt locurile ideale în care vârstnicii, ai căror copii nu mai au timp de ei, socializează, se relaxează, dezbat politică şi caută soluţii pentru a scoate ţara din criză.

Scandalul izbucnit odată cu descoperirea ilegalităţii la azilul de batrâni din Comarnic aruncă îndoială asupra tuturor locurilor unde-ţi poţi lăsa, pentru câteva ore sau per ma nent, părinţii.

Condiţiile insalubre, spaţiile fără grupuri sanitare şi lipsa vreunei asistenţe medicale sau sociale îi împiedică pe mulţi dintre români să-şi trimită părinţii de acasă. Cu toate astea, există locuri în care bătrânii pot socializa într-un mediu decent, unde primesc o masă caldă şi îşi ţin de urât.

Mihai Gheorghiu este un bucureştean de 38 de ani, plecat cu zilele prin ţară, fiind constructor. Soţia sa lucrează de dimineaţă până seara, şase zile din şapte, pe post de casier la un supermarket. Nu au copii, dar se poate spune că au aceleaşi griji, dacă este vorba de tatăl lui Mihai, văduv de câteva luni. Bătrânul se vede în situaţia de a fi singur zile întregi, nora ajungând o dată pe săptămână pe la el, ca să-i spele şi să-i gătească. Fiul său îl caută mai des la telefon decât pe acasă. Aşa că domnul Gheorghiu, deşi trăieşte în cel mai mare oraş din România, se simte din ce în ce mai singur. Şi ca el sunt zeci de mii de pensionari.

În ajutorul lor au apărut centrele de zi pentru persoane vârstnice administrate de ONG-uri, care încearcă să suplinească o parte din căldura familială şi din ajutorul pe care pensionarii singuri erau obişnuiţi să le primească până ca singurătatea să-i cuprindă.

„Mimi şi Fifi se mărită!”

La Centrul de zi al Asociaţiei Equilibre, bătrânii îşi ţin de urât, pun ţara la cale, caută soluţii pentru criza economică şi îşi exersează talentele ascunse. Floarea Mărculescu, fostă operatoare chimistă, şi-a descoperit vocaţia artistică abia la pensie. La cei 70 de ani ai ei, reuşeşte să creeze ima gini şi jocuri de culori doar cu ajutorul seminţelor de la diverse fructe, lipite pe suport de cânepă. De patru ani este văduvă şi frecventează Centrul de zi al Asociaţiei Equilibre încă de la deschidere, la scurt timp după ce şi-a pierdut soţul.

Constantin Negru, fost lucrător comercial la Legume-Fructe, adoră în schimb dezbaterile pe teme politice şi de criză. „Criza este o făcătură! Degeaba se zbat aştia de la conducere să iasă din criză pe spinarea noastră, a celor săraci. Ar trebui mai degrabă să ia de la cei care au furat, decât de la oamenii care au muncit cinstit o viaţă”, dă domnul Negru o posibilă soluţie pentru ieşirea din recesiune.

Alte două pensionare, o cântăreaţă şi o balerină, susţin cu mult succes spectacole, chiar dacă au trecut binişor de 60 de ani, fiind ajutate de cercul de teatru. „«Mimi şi Fifi se mărită!» este show-ul lor de succes. În general, cercul nostru de teatru este bine primit prin reprezentaţiile pe care le susţine în căminele de bătrâni, dar şi în instituţiile publice din sectorul 6”, explică psihologul clinician al centrului, Diana Pîrlog. Mese calde şi pachete

Pentru pensionarii cu o condiţie materială mai precară, Equilibre, în colaborare cu Primăria Sectorului 6 şi cu Colegiul Tehnic „Airinei” pun la dispoziţie şi câte o masă caldă, zilnic, tot gratuit, sau pachete de hrană pentru acasă.

„Avem aproximativ 180 de persoane, care primesc de trei ori pe săptămână un pachet cu alimente. Alte 21 iau masa la cantină, în timp ce 20 de pensionari au asigurat un pachet cu tot ce le trebuie pentru igiena personală şi pentru menajul locuinţei”, explică Mihaela, asistentă socială. „În ceea ce priveşte masa la cămin, beneficiarii primesc două feluri de mâncare, în echivalent de 4,2 lei/zi”, precizează şefa centrului, Florenţa Grecu.

Criza existenţială, trecută cu psihologul

Ca şi în celelalte centre de zi, zecile de bătrâni care calcă pragul Asociaţiei Equilibre beneficiază de îngrijire la domiciliu, de sprijin la cumpărături şi de consiliere la achitarea facturilor, chiar şi de ajutor în cazul toaletei in time pentru cei imobilizaţi la pat.

„Există personal calificat pentru tot acest sprijin social. În plus, cei peste 30 de obişnuiţi ai centrului nostru primesc atât consiliere psihologică atunci când trec printr-o criză existenţială, cât şi terapie psihologică în cazul problemelor de lungă durată - pierderea cuiva drag, condiţia de nesiguranţă sau sentimentul de inutilitate”, mai precizează psihologul. CERERE

Apel către voluntari La Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti (DMPSMB) sunt înregistrate doar câteva asemenea fundaţii care des -făşoară activităţi de tipul centrelor de zi, cu pensionarii.

„Ar fi putut fi mai multe, dar nu dorinţa de ajutorare lipseşte, ci personalul calificat. În Occident, voluntariatul este baza acestui tip de activitate socială. Mai mult, este bine cunoscut faptul că, afară, multe instituţii de învăţământ universitar în domeniul asistenţei sociale condiţionează admiterea candidaţilor de stagii lungi de pregătire ca voluntari în aşezăminte de ajutor social. La fel de bine, dacă există o condamnare cu pedeapsă constând în ore de muncă în folosul comunităţii, acolo chiar se execută!”, afirmă Mihai Rapi, director executiv la DMPSMB.

La nivel naţional, numărul centrelor de zi pentru bătrâni, excluzând azilele, nu depăşeşte o sută de unităţi. REPERE

Câteva centre de zi pentru pensionari Bucureşti:

  • Asociaţia Don Orione, str. Teiul Doamnei, sector 2, tel: 021.350.54.84.
  • Centrul de servicii sociale „Sf. Stelian”, str. Năsăud, sector 2, tel: 021.335.98.80.
  • Asociaţia Umanitară Equilibre, str. Lt. Av. Ion Grofeanu, nr.17, sector 5, tel: 021.411.97.29.
  • Fundaţia Crucea Alb-Galbenă, Splaiul Independenţei, nr.169, sector 5, tel: 021.315.12.56.
  • Fundaţia Inimă către Inimă, str. Teleajen, nr.52A, sector 2, tel: 021.323.10.47.
  • Centrul de servicii şi asistenţă la domiciliu pentru vârstnici, str. Amurgului, nr. 53, sector 5, tel: 021.423.17.49, 021.456.36.99.

Cluj:

  • Centrul nr. 1, str. Şt.O. Iosif, nr. 3, tel: 596.030/3053;
  • Centrul nr. 2, str. Decebal, nr. 21, tel: 434.667. Craiova
  • Centrul de zi pentru bătrâni abandonaţi, str. Tabaci, nr. 3

Arad

  • Centrul de zi Aradul nou, cel din Calea Aurel Vlaicu şi cel din Pârneava

Timişoara

  • Centrul de zi „Sf. Mihail şi Gavril”, Centrul „Sf. Constantin şi Elena”

Iaşi

  • Centrul de îngrijire pentru vârstnici „Vovidenia”

Constanţa

  • Centrul de zi pentru bătrâni „Betania”

Citiţi şi: În rai, din timpul vieţii

Ne puteți urmări și pe Google News