Toropiti de caldura, romanii cauta solutii pentru a fugi la sfarsitul saptamanii din fata caniculei.
Orice petic de verdeata tine loc de umbra, orice ochi de apa e bun pentru scaldat.
Cu cearsaful ud in geam
> IASI. Prima zi de weekend a lasat strazile orasului aproape pustii, majoritatea locuitorilor grabindu-se sa plece inca de dimineata. Caldura i-a facut pe ieseni sa caute umbra padurilor din apropiere.
„Mergem pe platoul de la Bucium, poate mai scapam si noi de zapuseala asta”, ne-a spus unul dintre soferii prinsi in aglomeratia de la iesirea din oras. Multi dintre ei au preferat o baie in Lacul Ciric, singura baza de agrement deschisa publicului, iar cei fara aer conditionat au stat cu cearsafuri ude in geam, ultima „moda” anticaldura.
Trei stranduri sau in Faget
> CLUJ. Cei care au dorit sa se racoreasca au luat cu asalt cele trei stranduri existente: doua in aer liber si Bazinul Olimpia. Altii au ales sa-si petreaca timpul liber in Gradina Botanica, stand la umbra, pe banci, sau in Parcul Central.
Multi clujeni iau la sfarsit de saptamana drumul Fagetului, o zona de agrement de la marginea orasului, unde sunt paraiase si unde te poti bucura de umbra ori poti face un gratar.
Refugiati la fantana arteziana
> SIBIU. In Capitala Culturala Europeana nu mai exista de cativa ani niciun strand in aer liber, iar bazinele de inot acoperite sunt inchise in weekend.
In aceste conditii, sibienilor dornici de balaceala nu le ramane azi decat sa urce in masini si sa mearga la Ocna Sibiului sau in Dumbrava. In centru, singura metoda de a te racori, in afara de un popas la terase, este fantana arteziana din Piata Mare. La scalda in Strei sau in Mures
> HUNEDOARA. Cei care nu se multumesc cu strandul din Deva s-au racorit in raul Strei sau in apa Muresului, situat la doi kilometri de oras. Hunedorenii mai au la dispozitie si Lacul Cincis, care astazi va servi drept refugiu in fata caldurii, precum si strandul de la Geoagiu.
La racoare, in pivnita > TIMISOARA. Cei care locuiesc la blocuri recunosc faptul ca si-au gasit brusc de lucru prin pivnite. „Daca n-avem bani de aer conditionat si pentru ca oricum trebuia sa fac curat in beci fac acum. Macar la subsol e mult mai racoare decat in casa”, spune Iustin Aurel Mihaescu, pensionar. Profitand de aceeasi racoare care vine de sub pamant, timisorenii care au avut ieri drumuri prin centrul vechi al orasului s-au inghesuit langa gurile de aerisire ale pivnitelor cladirilor vechi de sute de ani, pe unde iese la suprafata, in valuri, aer rece ca dintr-un aparat de aer conditionat.
Canicula mare si pe litoral
> CONSTANTA. Duminica erau inregistrati, oficial, in toate statiunile de pe litoral peste 100.000 de turisti. La acestia s-au adaugat alti cel putin 100.000 cazati „la particular”.
Neptunul a detinut recordul - 20.000 de turisti, urmat de Costinesti, cu 18.000 si de Eforie, cu 17.000. Toate hotelurile de pe intreg litoralul au avut un grad de ocupare de aproape 100%.
Daca, la Mangalia, la orele amiezii termometrul arata 40 de grade, pe plaja, atmosfera a fost mai putin incinsa, aproximativ 35 de grade, in timp ce apa marii a avut in jur de 25-26 de grade.
BILANT
649 de persoane au lesinat > Numarul persoanelor care au cazut pe strada din cauza temperaturilor ridicate a fost de 649, in judetul Ilfov fiind inregistrate vineri doua decese.
> La serviciile de urgenta din spitalele publice au apelat 14.499 de persoane, iar numarul celor care au solicitat ambulante a ajuns la 8.487.
> Numarul cetatenilor aflati in evidenta serviciilor de asistenta a atins cifra de 107.956 de persoane, dintre care 22.062 beneficiaza, pe timp de canicula, de servicii medicale, igiena personala si a locuintei, plata facturilor, aprovizionare cu produse alimentare si apa minerala.
> Avertizarea cu cod portocaliu pentru temperaturi caniculare a fost prelungita pana marti, 24 iulie, pentru 20 de judete si municipiul Bucuresti, a anuntat, la guvern, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
> Judetele pentru care a fost extinsa avertizarea cu cod portocaliu sunt Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui, zonele vestice din Tulcea si Constanta, precum si pentru municipiul Bucuresti.
> O noua prognoza meteorologica va fi prezentata luni, 23 iulie.
Prognoza
„Excludem codul rosu” Dupa intrunirea Comitetului interministerial pentru prevenirea si diminuarea efectelor caniculei, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a negat existenta riscului ca pentru zonele in care sunt inregistrate temperaturi de peste 41 de grade Celsius, precum Lunca Dunarii, Bechet, Calafat si Zimnicea, sa fie introdus codul rosu.
„Codul rosu se declanseaza cand sunt inregistrate temperaturi mai mari de 41 de grade in aceeasi localitate, cel putin doua zile consecutiv. Nu avem asemenea situatii in acest moment.
Temperaturi de 41 sau 42 de grade se inregistreaza izolat. Nu sunt intrunite conditiile, conform procedurilor, sa se anunte cod rosu”. Avertizarea cu cod portocaliu pentru temperaturi caniculare a fost prelungita pana marti, 24 iulie, dar numai pentru 20 de judete si municipiul Bucuresti.
Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia cetatenilor linia de telefon 0800800187, un telverde care va acorda servicii de consiliere si recomandari pentru prevenirea si reducerea efectelor caniculei. Telefonul va functiona zilnic, intre orele 8.00 si 20.00, pe toata perioada instituita de canicula.
Dana Gherman, Cluj; Veronica D. Niculescu, Sibiu; Ciprian Iancu, Hunedoara; Georgeta Petrovici, Timisoara; Cezar Padurariu, Iasi; Catalin Ionescu, Mangalia
Rosu, portocaliu
Joaca autoritatilor cu gradele Spre deosebire de alte tari, in legislatia din Romania nu se specifica in mod clar cand se trece de la o culoare a codului de avertizare la alta, autoritatile putand realmente jongla cu acestea.
Conform Ordinului nr. 823, din 15 august 2006, al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerului Administratiei si Internelor, publicat in Monitorul Oficial nr. 759 din 21 septembrie 2006, canicula cu valori de temperatura egale sau mai mari de 35 de grade Celsius intra sub incidenta acestui cod format din culorile portocaliu sau rosu.
Cod portocaliu:
a) cresterea temperaturii poate pune in pericol persoanele in varsta, persoanele cu handicap, persoanele care sufera de maladii cronice sau tulburari mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum si persoanele izolate;
b) atentie suplimentara pentru sportivi si copii, dar si pentru persoanele care lucreaza in aer liber.
Cod rosu:
a) sunt afectate toate persoanele, chiar si cele cu o stare de sanatate buna;
b) cresterea temperaturii poate pune in mare pericol persoanele in varsta, persoanele cu handicap, persoanele care sufera de maladii cronice sau tulburari mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum si persoanele izolate;
c) atentie maxima pentru sportivi si copii, dar si pentru persoanele care lucreaza in aer liber.
Nicaieri in acest ordin nu se specifica pragul unei temperaturi, decizia de a anunta codul portocaliu sau rosu ramanand la latitudinea autoritatilor.
Desi nu figureaza explicit in lege, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat pentru Mediafax ca acest cod rosu se instituie dupa doua zile de temperaturi de peste 40 de grade Celsius. (Florian Bichir)