Federația Internațională pentru Drepturile Omului afirmă că plângerea depusă joia aceasta la parchetul de la Paris reprezintă „prima încercare” de a trage la  răspundere banca franceză pentru presupusul său rol în facilitarea accesului guvernului sudanez la piețele monetare internaționale între anii 2002 și 2008.

Guvernul sudanez, armata și milițiile armate sudaneze au fost acuzate de comiterea de crime împotriva umanității ca răspuns la o rebeliune începută în 2003.

În 2008 Curtea Penală Internațională (CPI) a cerut emiterea unui mandat de arestare împotriva președintelui sudanez Omar al-Bashir pentru crime de război şi crime împotriva umanității în Darfour, iar procurorul Luis Moreno Ocampo îl acuza pe al-Bashir că ține 2.5 milioane de refugiați, aparținând unor grupuri etnice sprecifice, în lagăre din Darfur „în condiții de genocid, ca la Auschwitz”.

A fost primul mandat de arestare lansat de CPI împotriva unui şef de stat aflat în funcție. Omar al-Bashir este acuzat de crimele comise în Darfur, regiune din vestul Sudanului devastată începând din 2003 de un război civil care a făcut 300.000 de morţi şi 2,7 milioane de strămutaţi, potrivit ONU.