Pericol major pe timp de iarnă. Legătura dintre temperaturi și virusul SARS-CoV-2

Virologul Fabrizio Pregliasco prognozează o nouă creștere a infecțiilor şi spune că „Odată cu frigul există riscul ca numărul cazurilor să crească”.

„O mare atenție va fi acordată modului de gestionare a măsurilor de precauție, care vor trebui să fie și  mai stricte pentru a evita să ne regăsim într-o stare de necontrolat ”, avertizează virologul Fabrizio Pregliasco.

„Al treilea val” pare acum o certitudine

Datorită frigului, virusul ar putea dobândi o virulență şi mai mare, marcând încă o creștere a curbei epidemiologice: Schimbările bruște de temperatură - explică Pregliasco într-un interviu acordat ziarului La Stampa - au, din păcate, o eficiență remarcabilă în favorizarea răspândirii virusurilor respiratorii precum gripa, dar și a celor similare gripei. Cu siguranță este unul dintre elementele care favorizează Covidul, a subliniat expertul.

În aceste lungi luni de observație s-a constatat că temperatura optimă pentru virus (atunci când devine inatacabil, ca să spunem așa) este de aproximativ patru grade. Dar asta nu este tot. În timpul sezonului de iarnă, sistemul nostru imunitar slăbește deschizând calea „către dușman” sau, în orice caz, facilitând trecerea lor prin cunoscutele „căi de acces” (nas, gură și ochi). .

Prin urmare, potrivit expertului, situaţia din această iarnă nu va fi una care să liniştească lumea. Ca să nu mai vorbim că, în plus, răspândirea virusurilor gripale (sezoniere) ar putea agrava situația, făcând distincția între diferitele tipuri de infecție și mai complicată.

Gripa sezonieră, un alt pericol pentru cei care au fost infectaţi cu noul coronavirus

„Speram ca cei infectaţi de  SARS-CoV-2  nu vor avea probleme cu efectele negative ale gripei sezoniere. Pentru a evita aglormerearea - unde în mai multe spitale, deja este la limita - sperăm că infectarea cu gripa sezonieră va rămâne la un nivel scăzut, așa cum sa întâmplat în Australia. Dar este clar că, după sărbători, va trebui să fim foarte atenți pentru a pune în aplicare măsuri foarte stricte”.

Pentru a stopa posibila nouă undă de cazuri, va fi necesar să se consolideze în prealabil măsurile de combatere a infectărilor. De fapt, cea mai mare îngrijorare rămâne presiunea asupra spitalelor care ar putea fi reînnoită după o perioadă de relativă liniște. „Mai presus de toate, se va acorda o atenție deosebită gestionării transportului public. Eșalonarea orarelor studenților sau a angajaţilor este ineficientă dacă nu se mărește frecvența numărului de vehicule disponibile”, conchide Pregliasco, potrivit ilgiornale.