Un vaccin împotriva cancerului, pe bază de ARN mesager, urmează să fie dezvoltat în laboratoarele americane

Cancer. Sursa: arhivă EVZ

Un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva cancerului urmează să fie dezvoltat în laboratoarele americane Moderna și Merck. Cele două companii lucrează încă din anul 2016 pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva acestei boli.

Moderna și Merck au anunțat miercuri că au încheiat un acord pentru dezvoltarea și comercializarea în comun a unui vaccin cu ARN mesager. El este testat în prezent în combinație cu un medicament anticancer pentru pacienții cu risc ridicat de cancer de piele.

Va fi dezvoltat un vaccin împotriva cancerului

Produsele celor două laboratoare americane sunt comercializate sub denumirea MSD în afara Americii de Nord.

Merck va plăti către Moderna 250 de milioane de dolari pentru a întreprinde operațiunile necesare introducerii produsului pe piață.

Cele două companii vor împărți costurile și beneficiile potențiale. Acțiunile Moderna au crescut cu 11% la prânz la bursa din New York, în timp ce acțiunile Merck au crescut cu 0,1%.

Moderna s-a făcut cunoscută pe piață în special în urma vaccinului dezvoltat împotriva Covid-19, în care a folosit tehnologia ARN mesager. De asemenea, compania consideră că folosirea acestei tehnici poate fi utilizată și pentru tratamente împotriva gripei, a HIV, a bolilor autoimune și cardiovasculare și a cancerului.

Rezultatele testelor vor fi disponibile la sfârșitul anului

În același timp, compania Merck este cunoscută pentru medicamentul său împotriva cancerului, Keytruda, care reprezintă aproximativ o treime din vânzările sale.

Rezultatele studiului de fază 2, care testează în prezent un vaccin cu ARN mesager administrat împreună cu Keytruda la pacienții cu risc ridicat de melanom, sunt așteptate până la sfârșitul anului.

În prezent, pe piață există mai multe vaccinuri pentru prevenirea cancerului, cum ar fi cel împotriva virusului HPV, însă mai multe studii sunt în desfășurare pentru a acoperi o varietate cât mai mare din această boală, potrivit HotNews.ro.

Un vaccin „foarte promițător” a fost descoperit

De asemenea, și cercetătorii italieni au creat un vaccin care poate fi „foarte eficient” împotriva cancerului și care este capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori. Doza poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie.

Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.