A fost descoperit un vaccin „foarte promițător” împotriva cancerului

A fost descoperit un vaccin „foarte promițător” împotriva cancerului

Cercetătorii italieni au creat un vaccin care poate fi „foarte eficient” împotriva cancerului și care este capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori. De asemenea, vaccinul poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie.

Vaccinul anti-cancer, descoperit de o echipă de cercetători din Italia, foloseşte un virus ca un cal troian, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.

Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică. El poate crește eficacitatea medicamentelor.

Vaccinul este unul „foarte promițător”

„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a mai precizat că există o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer.

Echipa de cercetare își are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino. Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine.

Cercetarea noului tip de vaccin anti-cancer a fost realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom, informează Agerpres.

Un alt vaccin anti-cancer, în faza de testare

Încă din anul 2021 s-au pus mari speranțe în crearea unui vaccin împotriva cancerului care foloseşte tehnologia ARN mesager. Această tehnologie a dat și cele mai eficiente vaccinuri împotriva coronavirusului.

Vaccinul anti-cancer este în faza a doua a testelor clinice, faza testării pe oameni, care vine după rezultatele încurajatoare ale primei faze, iar un pacient a primit deja o doză.

Vaccinul pe bază de tehnologie ARN mesager are rolul de a trata boala, nu de a o preveni.

În plus, sunt mai mult de zece vaccinuri cu ARN mesager care sunt, în general, în faza întâi a cercetărilor. Ele au în vedere deocamdată cancerul mamar, melanomul, cancerul ovarian.

Atuul major al tehnologiei ARN mesager este că vaccinul poate fi personalizat. Folosind o mică secvență din codul ARN al antigenului tumoral al fiecărui pacient, eficiența ar urma să fie mult mai bună, potrivit digi24.