Un traficant de droguri a învins statul român la CEDO. Arădeanul care aducea cocaină din Brazilia a cerut despăgubiri de 50.000 de euro pentru că nu a putut munci

Un traficant de droguri a învins statul român la CEDO. Arădeanul care aducea cocaină din Brazilia a cerut despăgubiri de 50.000 de euro pentru că nu a putut munci

Cosmin Flueraș a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Acesta este căutat internațional. Avocatul său este Gheorghe Mateuț

Arădeanul Cosmin Flueraș  s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de faptul că instanțele nu au administrat corect probele care au dus la condamnarea sa pentru infracţiuni legate de droguri.

Povestea este veche, începe în urmă cu 13 ani, când procurorii au întocmit un rechizitoriu în care Flueraş era actorul principal. În baza unor declaraţii date de două persoane, M.M. şi M.H., ambele condamnate pentru trafic de droguri, Flueraş a fost pus sub acuzare. Cele două persoane au spus că arădeanul era cel care i-a recrutat, instruit şi finanţat pentru a aduce cocaină din Brazilia. Cei doi au fost prinşi cu aproape un kilogram de cocaină pe un aeroport din Moscova, susține publicația aradon.ro.

Curtea de Apel Timişoara, însă, care a judecat recursul, a casat sentinţele anterioare şi l-a condamnat pe arădean la 15 ani de închisoare. Totul în baza declaraţiilor celor doi martori date în faza de urmărire penală, chiar dacă unul dintre ei şi-a retras acuzaţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fuga din țară

După această sentinţă, Flueraş a fugit din ţară, acest lucru având loc la finele anului 2003. Cinci ani mai târziu, în 2008, arădeanul a înaintat, prin avocat, o contestaţie în anulare faţă de sentinţa Curţii de Apel Timişoara, susţinând că nu a fost ascultat în faţa acestei instanţe şi nu a fost administrată nicio probă cu respectarea principiului contradictorialităţii. Contestaţia a fost una de succes, sentinţa a fost anulată, dar, după ce a dat declaraţii în faţa judecătorilor, Flueraş a primit din nou aceeaşi pedeapsă: 15 ani de închisoare.

„Curtea de Apel a apreciat că participarea recurentului la organizarea, conducerea şi finanţarea operaţiunii au fost probate prin declaraţiile lui M.M., date în faţa procurorilor, respectiv cele ale lui M.H. în faţa procurorilor şi a primei instanţe, declaraţii coroborate cu cele ale membriilor familiei lui M.M”, se arată pe site-ul luju.ro. Această ultimă sentinţă a fost pronunţată în anul 2011.

Decizia CEDO

Analizând toate documentele anexate dosarului, CEDO a concluzionat faptul că „instanţa de recurs şi-a fundamentat soluţia de condamnare pe o reinterpretare a declaraţiilor martorilor, fără să procedeze la ascultarea lor nemijlocită. Prin această omisiune, Curtea de Apel Timişoara a redus considerabil dreptul la apărare al inculpatului”. Mai mult, Cosmin Dragu Flueraş a primit şi despăgubiri. El a cerut 25.000 de euro reprezentând venituri salariale la care ar fi avut dreptul dacă nu fugea din ţară, dar şi 50.000 de euro daune morale. Cu toate acestea, judecătorii de la CEDO au apreciat că salariile respective au fost calculate excesiv şi a refuzat să acorde despăgubiri. Totuşi, i-a oferit lui Dragu despăgubiri morale în valoare de 3.000 de euro şi 10.000 de euro onorariul avocatului.