Timișoreanul Alex Robciuc a câștigat competiția cu compoziția intitulată ”Vasile Oanea”. Ea a fost desemnată drept cea mai bună imagine individuală din toate fotografiile realizate de fotografi de naționalitate română, având domiciliul în România, participanți la competiția Open din cadrul Sony World Photography Awards. Lucrarea a fost de asemenea nominalizată la categoria Cultură din cadrul competiției Open.

Robciuc locuiește în Timișoara, este inginer silvic, fotograf freelancer și editor de imagini.  Deseori, lucrările lui surprind stiluri de viață tradiționale, peisaje, portrete ale sătenilor din România. ”Este o recunoaștere internațională extrem de importantă și mă simt onorat că acest premiu vine din partea celui mai prestigios concurs de fotografie din lume! Fotografia câștigătoare va fi expusă în Londra la Somerset House, alături de ceilalți câștigători, după care expoziția va pleca într-un turneu global. Mulțumesc World Photography Organisation și Sony. Deasemenea mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și au fost alături de mine. Succesul meu de astăzi vi se datorează și vouă! Și bineînțeles mulțumesc prietenului meu Vasile Oanea, cel care de-al lungul timpului m-a primit cu drag în casă să și m-a lăsat să fotografiez o parte din viață lui inedită, fotografia câștigătoare fiind una care îl înfățișează pe el”, a declarat fotograful timișorean.

Fotografia ” Vasile Oanea” reprezintă un țăran din Maramureș care locuiește și azi într-o casă tradițională din lemn. Bărbatul e deopotrivă fermier, jurnalist și poet, audcând ultimele tehnologii în căminul său, explică fotograful.