Un telescop nou poate detectat stele neutronice. Astronomii încearcă să descopere ce se află în interiorul sorilor. Video

Un telescop nou poate detectat stele neutronice. Astronomii încearcă să descopere ce se află în interiorul sorilor. Video Sursa:NASA

Un nou telescop poate detecta stele neutronice, iar acest lucru este un miracol pentru astronomi, mai ales pentru că vor avea ocazia să analizeze care este legătura lor cu Universul și cu Pământul.

Astronomii pot detecta pentru prima dată ciocnirea unor sori morți, cunoscuți sub numele de stele neutronice, cu ajutorul unui nou telescop.

Coliziunile stelelor neutronice sunt extrem de importante pentru cercetători, mai ales pentru că îi ajută să afle mai multe despre Univers.

Ele au creat metale grele care au format stelele și alte planete, cu miliarde de ani în urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lumina de la aceste ciocniri este vizibilă doar câteva nopți, iar noul telescop poate observa și cel mai mic detaliu. Astronomii au observat una dintre aceste coliziuni în 2017, dar nu a fost suficient.

Observatorul Gravitational Wave Optical Transient (GOTO), construit de britanici, situat deasupra norilor de pe insula spaniolă vulcanică La Palma, va porni acum în mod sistematic în căutarea lor.

Explicația astronomilor

„Când apare o detecție cu adevărat bună, este nevoie de toată lumea pe punte pentru a profita la maximum de ea”, a spus profesorul Danny Steeghs, de la Universitatea Warwick, în La Palma. „Viteza este esențială. Căutăm ceva cu durată de viață foarte scurtă - nu este mult timp înainte ca acestea să dispară”.

Stelele neutronice sunt foarte grele, spun specialiștii. Ei au mai declarat că noul telescop îi va ajuta să afle ce se află în interiorul sorilor.

Telescopul este situat pe un vârf de munte, unde se află mai multe instrumente pentru detectarea fenemonelor.

Ce se întâmplă cu steaua neutronică

Când se deschid cele două cupole gemene ale sale, acestea dezvăluie două baterii negre cu structuri asemănătoare cu niște lansatoare de rachete amenințătoare. Fiecare baterie acoperă fiecare porțiune de cer de deasupra sa prin rotație rapidă pe verticală și orizontală.

Univers

Sursa foto: NASA

O stea neutronică este considerată un soare mort care s-a prăbușit sub greutatea sa și care a distrus atomii care îl făceau să strălucească. Ele se ciocnesc cu ajutorul gravitației și de aici începe minunea căutată de astronomi.

Când se întâmplă acest lucru, ele creează o străfulgerare de lumină și o puternică undă de șoc. În urma impactului, Universul se clatină.

Unda de șoc, numită undă gravitațională, distorsionează spațiul. Atunci când este detectată pe Pământ, noul telescop intră în acțiune pentru depista locația exactă a flash-ului. Procesul „ne vorbește despre fizica la extrem”, explică Dr. Lyman. În trecut, astronomia era doar noroc. „Acum nu mai sperăm la noi descoperiri. În schimb, ni se spune unde să le găsim și ajungem să descoperim, bucată cu bucată, ce se află acolo în Univers.”, potrivit BBC.