Un tanc petrolier abandonat în apropiere de Yemen poate exploda în orice moment. Avertismentul lansat de ONU

Un tanc petrolier abandonat în apropiere de Yemen poate exploda în orice moment. Avertismentul lansat de ONU

Un tanc petrolier este abandonat în largul coastelor Yemenului. ONU a avertizat că în petrolierul uriaș se află peste un milion de barili de petrol, iar riscul unei explozii este iminent. În plus, milioane de oameni vor fi afectați de acest dezastru ecologic.

FSO Safer este tancul petrolier abandonat în 2015, când Yemenul a intrat într-un război civil. La aproape opt ani distanță de la acel moment, nava a început să se detrame, iar ONU avertizează asupra riscului unei explozii în acea zonă. David Gressly, coordonatorul umanitar al ONU pentru Yemen, a spus că petrolierul a fost fabricat în 1976 și pentru că nava nu a fost întreținută în ultima perioadă este foarte posibil ca aceasta să se scufunde sau să explodeze în orice moment.

„Nu vrem ca Marea Roșie să devină Marea Neagră, dar este posibil să se întâmple acest lucru. Cei care cunosc nava, inclusiv căpitanul care o comanda, spun că există o posibilitate mare ca acest lucru să se întâmple. Nu este o chestiune de «dacă», este doar o chestiune de «când», așa că este important să acționăm cât mai repede posibil”, a declarat Gressly.

Oficialul ONU a cerut ca problema să fie rezolvată cât mai repede, în caz contrat un milion de barili de petrol vor ajunge în Marea Roșie. O simulare recentă a arătat că o scurgere de petrol ar putea ajunge în două sau trei săptămâni până în Arabia Saudită și chiar până în Djibouti. De asemenea, în cazul unei scurgeri, porturile cheie ale Yemenului ar trebui să fie închise. Ajutorul alimentar de care depind aproape șase milioane de oameni trece prin Hudayah și Salif, porturile Yemenului la Marea Roșie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consecințele exploziei tancului petrolier din Marea Roșie

În plus, opt milioane de persoane ar putea fi afectate pentru că importurile de combustibil ar fi oprite, iar acești oameni se bazează pe pompe sau camioane alimentate cu combustibil pentru a-și procura apă proaspătă. Instalațiile de desalinizare ale oamenilor din nordul Yemenului ar fi și ele închise din cauza contaminării cu petrol. În ceea ce privește efectele asupra mediului, recifele de corali sănătoase și pădurile de mangrove de coastă protejate vor fi deteriorate. În plus, toate bancurile de pești din Marea Roție ar putea muri în trei săptămâni.

„Din păcate, petrolierul se află în apropierea unui recif de corali foarte, foarte sănătos și a unui habitat curat, care are o mulțime de specii marine. Biodiversitatea este ridicată în acea zonă, așa că, dacă deversarea de petrol ajunge în coloana de apă, atât de multe habitate marine sensibile vor fi afectate, deteriorate grav din această cauză”, a declarat Dr. Hisham Nagi, profesor de știința mediului la Universitatea Sana'a din Yemen, informează Sky News.