Importurile de petrol rusesc din China sunt pe cale să atingă un nivel record, Beijingul dublând reducerile imense

Importurile de petrol rusesc din China sunt pe cale să atingă un nivel record, Beijingul dublând reducerile imense Sursă: Trondur | Dreamstime.com

Importurile chinezești de petrol rusesc transportat pe cale maritimă sunt pe cale să atingă un nivel record în luna martie, deoarece Beijingul cumpără marfa cu reduceri uriașe.

Potrivit companiilor de urmărire a petrolierelor Vortexa și Kpler, aproximativ 43 de milioane de barili de țiței rusesc vor fi livrați în China în această lună, potrivit agenției Reuters. Această cifră depășește precedentul maxim stabilit în iunie 2020, când China a cumpărat 42,48 milioane de barili, potrivit publicației de știri. 

China a fost unul dintre principalii cumpărători de petrol rusesc de când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina anul trecut. În februarie, Rusia a vândut cel mai mult țiței și păcură către China de la lansarea războiului împotriva Ucrainei, livrând 1,66 milioane de barili pe zi. 

Moscova a pus la cale un parteneriat strategic cu China în plin război

Având în vedere că legăturile sale cu Occidentul sunt sub presiune, Moscova a legat un parteneriat strategic „fără limite” cu China. Rusia își propune să atingă 200 de miliarde de dolari în schimburile comerciale cu China în acest an, încercând să ducă relația la un nou nivel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea achizițiilor de la rafinăriile chineze vine în contextul în care cea de-a doua economie a lumii iese din politicile zero-COVID, alimentând cererea de energie. De asemenea, China a cumpărat țiței rusesc în absența cumpărătorilor occidentali, ceea ce a dus ulterior la scăderea prețurilor pentru Asia.  

La ce preț urmează să ajungă tranzacționarea țițeiului în perioada următoare

Analiștii citați de Reuters au declarat că țițeiul Urals se tranzacționa cu un discount de 14 dolari pe baril față de indicele global de referință ICE Brent Crude. Cu toate acestea, cererea robustă din partea Chinei este posibil să ridice prețurile și să reducă aceste reduceri imense, a declarat un broker de petrol din China. 

Prețul petrolului rusesc ar putea crește, de asemenea, deoarece Moscova amenință să riposteze la plafoanele de preț impuse de Occident, prin reducerea potențială a 25% din exporturile sale de țiței de pe piața spot.

sursa: markets.businessinsider.com