Un tablou de Caravaggio, pierdut timp de 400 de ani, scos la licitație cu o sumă fabuloasă
- Georgeta Petrovici
- 2 martie 2019, 12:30
O pictură de Caravaggio va fi scoasă la licitație vara aceasta, iar agenții spun că prețul de adjudecare ar putea ajunge la 150.000.000 de euro.
Un tablou carea fost considerat pierdut timp de 400 de ani, semnat de Caravaggio, descoperit într-un pod acum cinci ani, urmează să fie scos la licitație în vara acestui an. Ar putea fi vândut cu aproximativ 150 de milioane de euro.
Este vorba de lucrarea ”Iudita și Olofern”, având 1.5 m înălțime și 1.8 m lățime, despre care se crede că ar fi fost pictată în 1607 și care, mult timp a fost dată dispărută patru secole. Opera a fost descopertită în podul unei case din Franța, în anul 2014. Un evaluator de artă a certificat că era vorba de opera pierdută a marelui artist italian.
În ultimii cinci ani tabloul a fost atent recondiționat, iar acum a fost expus într-o galerie din Londra. Potrivit CNN, care menționează o conferință de presă ce a avut loc joi, tabloul va fi scos la licitație în data de 27 iunie 2019, în orașul francez Toulouse. Se estimează că va fi vândut pentru 171 milioane de dolari (cca. 150 de milioane de euro). ”Aceasta este cea mai măreață pictură pe care am găsit-o vreodată. Este foarte violentă. Aproape insuportabilă. Dar el este un artist care dă viață cuvintelor”, a spus evaluatorul, citat de CNN.
Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 - d. 18 iulie 1610, Porto Ercole), numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură, conceput de umaniștii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul folosește un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfățișează ca imagini de viață cotidiană, dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. La fel, în pictura la care facem referire, artistul face acesta referire provine din Vechiul Testament și spune povestea Iuditei, o văduvă care trăia într-un oraș aflat sub asediul generalului asirian Olofern. Pentru a-și salva orașul, Iudita îl seduce pe general, îl ademenește în cortul său și îl decapitează. (Sursa foto: www.cnn.com/ Cabinet Turquin)