Evenimentul Zilei > Justitie > Un senator a fost condamnat la închisoare pentru nepotism
Un senator a fost condamnat la închisoare pentru nepotism

Un senator a fost condamnat la închisoare pentru nepotism

un senator a fost condamnat pentru că şi-a angajat fiul la propriul cabinet de parlamentar. Aceasta este o premieră pentru justiția din România.

Senatorul PSD Sorin Lazăr a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Sentinţa nu este definitivă. Pentru că Sorin Lazăr și-a recunoscut vinovăția Curtea Supremă a decis că nu va merge la închisoare, dar timp de doi ani se va afla sub supraveghere judiciară. Procesul în cazul său a început la sesizarea ANI. Inspectorii de integritate au descoperit că Sorin Lazăr a propus şi a semnat angajarea fiului său, Lazăr Mihai Eduard, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 24 Iaşi.

A luat 6.500 de lei

Sorin Lazar Constantin, senator in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Lazar Mihai Eduard, in perioada 01.09.2010 -01.10.2011, in cadrul biroului parlamentar – circumscriptia electorala nr.24 Iasi, incalcand, astfel, unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenire si sanctionarea coruptiei. Cat timp a fost angajat la biroul parlamentar, fiul senatorului a castigat timp de un an si o luna aproape 6.500 de lei. În toamna lui 2011, inspectorii ANI au solicitat sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie și Justiție, în cazul lui Sorin Lazar, cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese. Dacă va fi găsit vinovat definitiv, Sorin Lazăr riscă să-și piardă funcția de senator și apoi nu va mai putea ocupa orice demnitate publica timp de trei ani.