Un rus contestat face politica antidrog a Naţiunilor Unite
- Vladimir Tism ăneanu
- 25 iulie 2010, 22:17
Deşi autorităţile de la Moscova refuză să pună accent pe politicile de reducere a riscurilor în rândul consumatorilor de stupefiante, ONU a numit un diplomat rus şef peste antidrog.
Yuri Fedotov, fostul ambasador al Rusiei la Londra, va trasa, din postura de director executiv al Oficiului Naţiunilor Unite privind Drogurile şi Criminalitatea, linia politicii mondiale în prevenirea consumului de droguri, a tratamentului şi reintegrării în societate a toxicomanilor. Decizia a fost luată de se cretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Kimoon, în ciuda nenumăratelor contestaţii venite din partea societăţii civile.
Reuniţi la Viena, la cea mai importantă conferinţă privind politicile de reducere a riscurilor, reprezentanţii organizaţiilor de profil au ajuns la o singură concluzie: Fedotov va reprezenta, în cadrul ONU, interesele Rusiei.
"O ţară care-şi abandonează populaţia în faţa HIV, a drogurilor şi a tuberculozei neagă dreptul la tratament şi la viaţă a milioane de oameni afectaţi de consumul de droguri şi susţine actualul sistem de control al drogurilor, fondat pe ideea greşită că represiunea şi teroarea au ca efect scăderea numărului de consumatori şi a traficului mondial de droguri", după cum a explicat Valentin Simionov, directorul Reţelei de Reducere a Riscurilor - România.
De altfel, încă de acum o lună, peste 20 de organizaţii nonguvernamentale din domeniul reducerii riscurilor din întreaga lume, în frunte cu International Harm Reduction Association (IHRA), au semnat o scrisoare deschisă către Ban Ki-moon, în care protestau faţă de numirea unui rus la conducerea programului antidrog.
Ecouri şi în presa internaţională
Instalarea lui Fedotov într-o ast fel de funcţie e cu atât mai surprinzătoare pentru societatea civilă în contextul în care problema lipsei programelor de reducere a riscurilor de HIV/SIDA pentru toxicomanii din Federaţia Rusă a fost dezbătută pe larg şi în cadrul celei de-a treia Conferinţe pe probleme HIV din Europa de Est şi Asia Centrală, ce a avut loc în octombrie 2009, la Moscova.
Lipsa accesului la tratament pentru dependenţii de droguri a fost criticată atunci de reprezentanţi ai organizaţiilor din întreaga lume. Ca răspuns, oficialii ruşi au refuzat să accepte drept soluţie substituţia de metadonă, pe motiv că ar încuraja şi mai mult consumul de droguri.
Şi presa occidentală a tras semnale de alarmă în legătură cu numirea lui Fedotov. Într-un comentariu publicat pe 24 iunie, Damon Barrett, jurnalist la "The Guardian", a subliniat că noul lider UNODC trebuie să fie un "campion al drepturilor omului": "Candidatul e ambasadorul Rusiei la Londra. Dar aici nu e vorba despre individ în sine (...). Este vorba despre politicile dezastruoase ale Rusiei în privinţa drogurilor, despre bilanţul înfiorător din domeniul drepturilor omului".
"MODEL" PENTRU EUROPA DE EST
România, aproape de politica Rusiei
- Aflată pe principala rută de trafic dinspre Afganistan către Europa de Vest, Rusia numără, potrivit statisticilor oficiale, peste 2.000.000 de dependenţi de heroină (cel mai periculos dintre drogurile ilegale).
- 30.000 de toxicomani, dintre care o treime minori, mor anual în Rusia în urma unor supradoze.
"Toate datele arată că politica Rusiei de a încuraja represiunea consumatorilor este eronată: în loc să scadă, producţia şi consumul de droguri au crescut constant în ultimii ani, iar numărul consumatorilor bolnavi de HIV e în creştere în Europa Centrală şi Estică, în Asia Centrală şi de Sud-Est şi în Africa Subsahariană. Mai grav e că şi România a adoptat politica Rusiei, mai ales în ultimul an, prin desfiinţarea Agenţiei Antidrog şi a unor centre de tratament şi prin creşterea numărului de arestări în rândul toxicomanilor", susţin reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale.
CURRICULUM VITAE
Yuri Fedotov, un diplomat de carieră
- După cum a fost prezentat chiar de oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Yuri Fedotov a intrat în diplomaţie încă din 1971, după ce a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale de la Moscova.
- A deţinut poziţii importante la Naţiunile Unite şi la ambasadele Rusiei din Algeria şi India.
- În 2002, a fost numit adjunct al ministrului rus al afacerilor externe, funcţie pe care a ocupat-o până în 2005, când a fost "detaşat" de fostul preşedinte Vladimir Putin în postul de ambasador al Rusiei la Londra. Din această poziţie, Yuri Fedotov s-a făcut remarcat, în septembrie 2008, după ce a transmis un mesaj dur împotriva unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO.
- Cu o lună în urmă, el a fost numit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, directorul executiv al Oficiului ONU privind Drogurile şi Criminalitatea.