Un român, grădinar de succes în Italia

Un român, grădinar de succes în Italia

Evenimentelor negative din ultimul timp la care au fost expuşi românii din Italia nu i-a descurajat să rămână un model de corectitudine. Un astfel de exemplu îl reprezintă o familie de români care şi-a deschis o afacere profitabilă, care cere multă muncă şi încredere din partea clienţilor. Mihai Bogdănescu, din Galati, are 47 de ani şi locuieşte împreună cu familia în localitatea Macerata din provincia cu acelaşi nume. Este căsătorit şi are două fete, de 14 şi 19 ani. Românul a venit în Italia în vara anului 2000, pentru că se săturase "de incertitudine, nesiguranţă şi de tot mai multe lipsuri", după cum declară acesta. A venit singur, chemat de nişte prieteni, pentru a munci în construcţii.

Odată ajuns în Italia au apărut şi primele neplăceri. "M-am trezit cazat într-o casă undeva în mijlocul câmpului, foarte veche şi neîngrijită, unde mai locuiau alte treisprezece persoane. Încă din prima zi mi s-a comunicat că trebuie să plătesc 250.000 de lire (nr. 180 de dolari)pentru pat. Nu aveam cum să protestez, pentru că eram ca picat din lună şi nu ştiam care e rostul acolo".

A început munca de a doua zi, la un şantier mic unde a avut parte de altă "surpriză": „Am tăiat fier beton şi am învârtit la mortar vreo zece ore, iar plata era de 80.000 de lire (nr. 45 de dolari). Mi-am dat seama din prima zi că nu voi rezista mult".

Primii paşi în grădinărit Între timp, românul a reuşit să găsească de lucru şi pentru soţia sa, la o familie înstarită de lângă Macerata. „Patronii mi-au promis că dacă soţia va reuşi să se descurce se vor gândi să mă angajeze şi pe mine la ei, să stăm împreună şi să lucrăm în acelaşi loc. Astfel, fetele mele au rămas împreună cu socrii, iar soţia a venit în Italia", mai povesteşte Mihai Bogdănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la urmă au reuşit să se angajeze împreună la acea familie, unde au stat doi ani. În acest timp, Mihai a trebuit să se ocupe de mici reparaţii şi lucrul cel mai important, după cum mărturiseşte românul, a "învăţat foarte multe despre gradinărit, îngrijirea plantelor şi crearea de ornamente florale. Am asimilat cu mare plăcere această nouă îndeletnicire. Încă de la început mi-a plăcut foarte mult. Am cumpărat şi multe reviste de specialitate, am mai găsit şi pe internet foarte multe informaţii. Am învăţat să îngrijesc gazoanele de iarbă şi să înţeleg cum funcţionează sistemele moderne de irigat. Patronul era foarte încântat de munca mea", a mai adăugat românul.

În vara anului 2002 au obţinut permisul de şedere care le permitea să lucreze legal. Cu toate că le mergea foarte bine, soţii Bogdănescu îşi doreau foarte mult să aiba lângă ei şi copiii. „Nu aveam curajul să le spunem patronilor noştri, de teamă să nu ne concedieze. În cele din urmă mi-am luat inima în dinţi şi le-am spus care era dorinţa noastră. Spre plăcuta noastră surprindere, cererea a fost primită foarte bine. Ni s-a explicat însă că nu se putea locui într-o singură cameră patru persoane, dar că până la urmă se va găsi o soluţie", a declarat românul.

După câteva zile au fost anunţaţi că patronul le găsise un apartament în apropiere şi că vor putea să-şi păstreze locurile de muncă. "Apartamentul era destul de confortabil şi ne permitea să aducem copiii la noi, iar şcoala era destul de aproape. Chiar dacă acum trebuia să plătim noi chiria, curentul şi apa, eram fericiţi că putem avea cu noi şi fetiţele. În toamna anului 2002 au început şcoala în Italia, iar familia noastră devenise completă", a declarat Mihai Bogdănescu.

O meserie neaşteptată devine afacere de succes

Pasiunea cu care muncea şi faptul că în anii care au urmat era mereu punctual cu fostul patron i-au adus din recomandările acestuia şi alţi clienţi. "Fostul meu patron m-a recomandat şi altor prieteni care aveau nevoie de lucrări de grădinarit. În urmă cu doi ani m-am gândit să-mi deschid o mică firmă care executa lucrări de acest tip. Am făcut un mic împrumut în bancă, bani cu care mi-am cumpărat un furgon mic şi ustensile de tăiat iarba, garduri vii, flori sau tot felul de alte lucrări de întreţinere", a afirmat acesta.

Datorită seriozităţii sale, a făcut câteva contracte şi cu mici societăţi care îi asigura lucru permanent. Firma sa are acum încă doi angajaţi cu contract. "Nu mai puteam face faţă de unul singur şi m-am gândit să angajez două persoane. Din start am decis să nu am de-a face cu români pentru ca am avut parte doar de cunoştinţe care consumau alcool şi nu munceau foarte bine. În grădinarit, dacă nu eşti serios şi nu îţi place această îndeletnicire, în scurt timp ramâi fără clienţi", a adăugat Mihai Bogdănescu.

În prezent, soţia lui Mihai lucrează tot la familia cu care au început "dar numai 4 ore pe zi, pentru că eu reuşesc sp întreţin toate cheltuielile. În plus, fata cea mare are anul acesta examenul de bacalaureat, foarte important pentru viitorul ei şi cineva trebuie să o ajute la învăţat", a mai precizat românul.

Andi Rădiu Realitatea din Italia

(11:59)