Un raport britanic dezvăluie: milioane de persoane mor anual, deși ar putea fi salvate

Un raport britanic dezvăluie: milioane de persoane mor anual, deși ar putea fi salvate

Două treimi din populația planetei nu are acces la intervenții chirurgicale de bază, în condiții minime de siguranță și prețuri accesibile, arată un nou studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet.

Practic, dublu față decât se estimase anterior, spun cercetătorii britanici. Astfel, milioane de oameni mor din cauze tratabile cum fi apendicita sau complicațiile la naștere iar 93% din populația Africii Subsahariene se află în situația de a nu putea obține niciun fel de tratament chirurgical, scrie BBC.

Unul dintre autorii studiului, Andy Leather, directorul Centrului King pentru Sănătate Globală, spune că datele adunate din teritoriu sunt șocante. „Sunt oameni care mor sau trăiesc în chinuri cu afecțiuni tratabile. Incredibil de multe vieți ar putea fi salvate sau ușurate dacă oamenii ăștia ar fi supuși unor operații de rutină. ”, precizează Leather. Studiul mai arată că un sfert din pacienții care ajung totuși să beneficieze de o intervenție chirurgicală, în realitate nu și-ar permite să suporte din buzunarul propriu costurile acesteia. Acesta este, bineînețeles, unul din principalele motive pentru care oamenii mor cu zile: pentru o banală operație se văd nevoiți să-și vândă agoniseala de-o viață.

Vreme de un an, 25 de experți au adunat dovezi de la fața locului și mărturii ale pacienților și angajaților din sistemele sanitare din peste 100 de țări. Concluzia e una singură: în acest sector este nevoie urgentă de investiții masive, în condițiile în care o treime din decesele de la nivelul lui 2010 au fost provocate de afecțiuni tratabile chirurgical. O cifră cu mult peste cea a deceselor provocate de HIV/SIDA, tuberculoză și malarie împreună. Ar fi nevoie de o investiție globală de 420 miliarde de dolari americani, mai spun experții.

La nivel global, în ceea ce privește numărul chirurgilor la 100.000 de persoane, situația se prezintă astfel: Statele Unite – 36 chirurgi, Marea Britanie – 35, Brazilia – 35, Japonia – 17, Africa de Sud – 7, Bangladesh – 1,7, Sierra Leone (înainte de Ebola) – 0,1.