Evenimentul Zilei > Justitie > Un proces demn de Cartea Recordurilor. Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Sorin Oprescu
Un proces demn de Cartea Recordurilor. Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Sorin Oprescu

Un proces demn de Cartea Recordurilor. Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Sorin Oprescu

Procesul de corupție în care este implicat fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, se va relua de la ultimul termen. Aceasta este hotărârea de vineri a Curții de Apel București. Mai mult în componența completului de judecată va intra un al treilea magistrat, întrucât cei doi, desemnați inițial nu au căzut de acord cu privire la decizia finală.

Acum, completul de trei judecători este compus din: Daniela Panioglu, Nadia Gălățanu și cea din urmă desemnată, Claudia Jderu.

DNA a cerut majorarea pedepselor

La anteriorul termen din proces, un procuror al Direcției Naționale Anticorupție a cerut majorarea pedepselor date în dosarul de corupție al fostului edil al Capitalei Sorin Oprescu. Mai precis, magistratul a solicitat ca instanța care va da decizia finală, Curtea de Apel București, să se orienteze spre o pedeapsă maximă prevăzută de lege în cazul acuzațiilor imputate lui Oprescu – luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracțional organizat.

Specialiștii în justiție consideră că aceste acuzări ar putea însuma peste 15 ani de închisoare, scrie g4media.ro.

Avocatul lui Oprescu a cerut achitarea clientului său

În ultimul cuvânt în fața instanței, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea. „O spun fără falsă modestie, în viața mea am facut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt facute pe vorbele unui om care a comis aceasta delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mica. (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt incheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educația. Va rog să țineți  seamă că, totuși, am fost și încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator și nu in ultimul rand am o pregatirs academica de ani de zile. Si nu mi s-a reproșat niciodată nici ca mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că ar fi fost un nemernic care a încălcat legea și am incercat să mă ascund.” a subliniat fostul primar.

Fostul primar Sorin Oprescu a fost condamnat pe 13 mai 2020 la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Prins în flagrant și arestat pe 6 septembrie 2015, pe când era aflat la al doilea mandat ca primar al Capitalei, Oprescu beneficiază de un proces care a devenit unul istoric: 90 de termene, 5 ani şi jumătate şi nicio sentință finală…

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.