Un prezidențiabil pe Stânga și șase care o să se certe între ei pe Dreapta

Un prezidențiabil pe Stânga și șase care o să se certe între ei pe Dreapta

La cum sunt aşezate lucrurile vom asista la prezidenţialele de peste câteva luni la repetarea scenariului de la alegerile europarlamentare când alianța PSD-PC-UNPR și-a disputat singură voturile Stângii, iar voturile Dreptei s-au împărțit între PNL, PDL, PMP, FC, PNȚCD și FC.

Spun asta pentru că şi acum, în vederea prezidențialelor, deja s-au arătat nu mai puțin de 6 candidați care se prezintă ca fiind de Dreapta, deciși să-i ia locul lui Traian Băsescu după alegerile prezidențiale din toamnă. Și suntem de-abia la începutul lunii iunie. Și alți candidați pot să apară peste vară care să dea peste cap toate calculele. Deja se vehiculează de exemplu, numele lui George Maior.

Klaus Iohannis, mai mult ca sigur candidat al PNL și PDL la prezidențiale va avea probleme în eventualitatea în care şi fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu se va înscrie în cursă, așa cum a anunțat că ia în considerare. Estimez că în acest scenariu, liderul interimar al PNL va pierde 4-5% procente în favoarea lui Tăriceanu. Electoratul lui Traian Băsescu va merge înspre candidatul PMP, Cristian Diaconescu, deși nu exclud ca o parte să fie împărțit și cu Mihai Răzvan Ungureanu sau Klaus Iohannis. În contextul fuziunii- alianţei PDL-PNL preocuparea lui Cătălin Predoiu, alt prezidențiabil, este aceea de a-și asigura un exit onorabil din cursă. Pe ultima sută de metri însă, observ că insistă să se facă de râs, dându-i replici suburbane unui alt prezidențiabil etern: Mircea Geoană. După ce a obținut sub 0,91 % la europarlamentare, liderul PNȚCD, Aurelian Pavelescu ar vrea și el să candideze la prezidențiale. Poate de data asta reușește să atingă 1%... Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat că e dispus să negocieze cu oricine, după ce Klaus Iohannis nu s-a arătat interesat de vreun parteneriat cu el şi speră că poate, poate printr-o minune mai poate candida la prezidențiale.

Am observat că există voci care susțin că inflaţia de candidați pe Dreapta nu reprezintă neapărat un lucru negativ și că fiecare dintre ei este capabil să activeze un anumit tip de electorat care se va prezenta la vot pentru candidatul Dreptei care va accede în turul II al prezidențialelor. Cu alte cuvinte, simpatizanții candidaților care nu au ajuns în turul II vor fi direcționați să voteze cu candidatul ce se va bate cu cel susţinut de PSD. Numai că, dacă lucrurile stăteau așa, Mircea Geoană era acum președintele României încă din 2009, susţinut fiind de Crin Antonescu. În schimb, opinia mea este aceea că "cei mai mici" dintre prezidenţiabili Dreptei vor fi preocupaţi să îi atace pe cei (cel) cu şanse reale de a intra în turul II şi vor reuşi să demobilizeze câteva procente, foarte importante pentru câştigarea prezidenţialelor. Şi uite aşa, din cauza unor orgolii nemăsurate, candidatul PSD va deveni Preşedinte...

Ne puteți urmări și pe Google News