Un preot desființează o tradiție de Bobotează: Este un obicei care nu face cinste și este neortodox

Un preot desființează o tradiție de Bobotează: Este un obicei care nu face cinste și este neortodox Bobotează 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Se spune că de Bobotează fetele nemăritate care își pun busuioc sub pernă își visează ursitul. Preotul Florin Ioniță spune că în această zi doar apa sfințită are puteri miraculoase.

O tradiție veche de sute de ani spune că în noaptea dinaintea Bobotezei, fetele care își pun sub pernă o creguță de busuioc își vor visa ursitul. Un preot desființează însă acest obicei despre care spune că este unul neortodox.

Obicei neortodox

Părintele Florin Ioniță, de la Parohia Brătila de Jos din județul Bacău spune că această tradiție nu are nicio legătura cu Biserica. Este doar o dorință a fetelor care vor neapărat să se căsătorească.

„Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor. N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa-zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox", a spus părintele Florin Ioniță.

Puterea aperi sfințite

Părintele spune că doar apa sfințită are puteri vindecătoare și că aceasta este de fapt tradiția în această zi de mare sărbătoare. „După rânduiala și după zilele de sărbătoare ale Crăciunului sau Nașterea Domnului și de Anul Nou vine Boboteaza, când întreaga fire se sfințește, se reînnoiește. Dacă, în cursul anului bisericesc credincioșii vin la Sfânta Liturghie și sunt în biserică, acum de Bobotează, altarul îl fac dincolo de curtea bisericii, ori la o apă, ori la un pârâu sau la o răscruce de drumuri. Rolul central este sfințirea apei. Preotul cântă „În Iordan botezându-te Tu, Doamne”, împreună cu toți creștinii.

Fiecare așteaptă această apă sfințită, agheasma mare, alungarea de duhuri necurate. Chiar și la slujbă se spune Dă-le Doamne sănătate celor care vor gusta din ea și prin stropirea cu această apă sfințită să le fie alinate durerile și toate necazurile să se depărteze“, a mai spus părintele Florin Ioniță, potrivit spectacola.ro.