Un pacient a primit două certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără

Un medic celebru despre dezastrele din spitale

Un brașovean decedat recent are două certificate de deces. Primul fără COVID, dar conține diagonisticul septicemie, iar al doilea certificat precizează drept cauză a morții doa COVID-19. Rudele sale au cerut o anchetă.

Un brașovean decedat are două posibile cauze ale morții! Emil Mocan, fostul secretar al primăriei din Făgăraş, a murit pe 1 ianuarie la 74 de ani. I s-au întocmit două certificate de deces, primul fără COVID, dar cu septicemie, al doilea doar cu COVID-19.

Familia invocă rele tratamente și malpraxis al echipei medicale

Indignată, familia bărbatului a depus mai multe plângeri şi acuză cadrele medicale de rele tratamente și malpraxis. Familia fostului secretar din Făgăraș a declarat că vrea clarificări în legătură cu cele două certificate de deces. De asemenea, vrea să afle dacă a luat COVID-19 din spital, având în vedere că la internare nu avea coronavirus.

"Mi-au spus că tata a venit cu o bacterie de acasă, ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare, a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei, ci din spital”, a explicat fiul lui Emil Mocan, Claudiu Mocan, pentru  Monitorul de Făgăraș.

Potrivit medicilor, bărbatul de 74 de ani a ajuns la spital într-o stare gravă. "El se operase la noi, a avut o problemă, un volvulus (n.r. – o încurcătură a intestinului care poate duce la ocluzie intestinală) cu peritonită. A fost externat pe 16, apoi, fiind acasă, a dezvoltat o stare febrilă. Medicul de familie i-a recomandat reinternarea la spital, unde a revenit pe 19. Dar testul inițial a fost negativ, așa că a fost trecut la non-COVID”, a spus un medic, pentru libertatea.ro

Explicația medicilor: PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere

"PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere”, a mai spus medicul pentru sursa citată. Acesta a sugerat că bărbatul "ar fi putut lua COVID și de acasă, ori din spital, de dinainte de externarea inițială, nu știm încă. Dar el era nedeplasabil, nu a mers nici până la baie. Iar în secția sa, una non-COVID, nu erau alte cazuri”,

Ambele certificate de deces au același număr de înregistrare și aceleași date. Unica diferență este că în cel de-al doilea act apare "pneumonie cu pleurezie COVID-19 pozitivă”. Primul menționează "pneumonie cu pleurezie” în primul.

Comisia de Disciplină a demarat o anchetă la spitalul din Făgăraş

Contactat pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la Libertatea, managerul Spitalului Municipal din Făgăraş a precizat că s-a întrunit Comisia de Disciplină şi, în căteva zile va avea concluziile cazului.

Referitor la cele două certificate de deces, managerul spitalului a precizat că este vorba doar de unul singur. "Nu, este unul. Domnul doctor care l-a întocmit pe primul a primit ulterior și rezultatul testului COVID-19, a refăcut certificatul și a anunțat starea civilă pentru înmormântare", a spus managerul spitalului.

Explicația Ministerului Sănătății: În respectivul caz s-a produs o "eroare"

"În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare.

Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, au precizat surse din Ministerul Sănătății.

Sursa: libertatea.ro