Un oraș din România riscă să înghețe, la iarnă

Un oraș din România riscă să înghețe, la iarnă Căldură / Sursa foto: Arhiva EVZ

Un oraș din România se confruntă cu mari probleme financiare, iar administrația trebuie să facă rost de o sumă considerabilă pentru ca oamenii să aibă căldură la iarnă.

Primăria municipiului Tulcea are nevoie de peste 50 de milioane de lei pentru a asigura energia termică în cursul iernii 2023-2024 şi a înaintat Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) o situaţie pe acest subiect care, alături de cea din alte 36 de municipii, va fi înaintată Guvernului României, în speranţa alocării sumelor din fondul de rezervă.

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a declarat, că, pentru a asigura furnizarea energiei termice populaţiei racordate la sistemul centralizat, societatea Energoterm SA are nevoie de circa 50,5 milioane de lei, din care 19,5 milioane de lei reprezintă suma necesară pentru căldura furnizată în primele luni ale anului următor.

Mari probleme financiare, în Tulcea iarna e așteptată cu groază

"Populaţia nu are motive să se îngrijoreze din cauza agentului termic. Suntem în curs de achiziţie a serviciului de furnizare a gazului, iar în buget avem prevăzută suma necesară pentru subvenţia la energia termică pentru anotimpul rece", a precizat Ştefan Ilie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Avertismentul meteorologilor. După căldura neobișnuită vin ploi abundente, temperaturi scăzute şi ninsoare. Unde va lovi vremea rea

Sursa foto: arhiva EVZ

El a menţionat că furnizarea apei calde la blocurile din municipiu, sistată încă din data de 21 iulie din cauza debitelor înregistrate la furnizorul de gaz, va fi reluată după plata parţială a debitelor şi a amintit că investiţiile realizate începând de anul trecut la centralele termice din oraş au permis scăderea preţului gigacaloriei iarna trecută.

"Energoterm se confruntă cu dificultăţi financiare, din cauză că a plătit 2 milioane de euro, suma aferentă certificatelor verzi. A fost pentru ultima oară când a plătit-o, deoarece noile investiţii în cazanele pentru producerea agentului termic, nu mai impun plata acestor certificate, fiind ecologice. Sperăm ca Guvernul să ne aloce sumele necesare pentru agentul termic din această iarnă", a mai spus primarul municipiului Tulcea.

De unde ar putea fi dislocați banii

Potrivit edilului, şi în alte 36 de municipii din ţară furnizarea apei calde a fost sistată, situaţia sumelor de care au nevoie autorităţile locale fiind centralizată de AMR pentru a o transmite Executivului în vederea sprijinirii populaţiei din Fondul de rezervă al Guvernului.

Tulcenii datorează societăţii Energoterm SA, singurul furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat din oraş, aproximativ 2 milioane de lei, după cum notează Agerpres.