Un oraș a devenit republică constituțională pentru a sfida restricțiile COVID-19: „Guvernatorul nostru a înnebunit! Se ia de copii”
- Sabina Popescu
- 5 noiembrie 2021, 22:03
Un oraș din nordul Californiei, SUA, a luat o măsură inedită pentru a sfida restricțiile impuse de guvernator pe fondul pandemiei de coronavirus. Consiliul municipal din Oroville, situat la poalele munților Sierra Nevada, a adoptat săptămâna aceasta o rezoluție prin care a declarat că se va opune ordinelor de stat și federale pe care le consideră a fi o depășire a atribuțiilor guvernamentale. Astfel, autoritățile au stabilit prin rezoluție că orașul își va schimba forma de organizare și va deveni „republică constituțională”.
Liderii din Oroville au declarat că decizia luată a reprezentat o modalitate prin care au subliniat valorile orașului. De asemenea, prin măsura anunțată, autoritățile orașului din nordul Californiei se opun regulilor de stat cu care nu sunt de acord, deși un expert juridic a declarat că trecerea la „republică constituțională” a municipalității a fost pur și simplu un gest de revoltă, fără a i se acorda orașului o autoritate nouă.
Un oraș din California s-a declarat „republică constituțională”
Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, între autoritățile din mediul rural ale orașului și conducerea Californiei au fost semnalate mai multe conflicte ce au izbucnit odată cu închiderea localurilor, obligativitatea purtării măștii sanitare și condiționarea participării la diverse activități de certificatul de vaccinare.
Anul trecut, autoritățile din orașul Oroville au refuzat să pună în aplicare cerințele statului care prevedeau interzicerea activității în interiorul localurilor. Comitatul Butte, unde se află Oroville, a refuzat să recomande obligativitatea purtării măștilor la începutul acestei toamne, în ciuda faptului că numărul cazurilor COVID-19 a crescut, iar un centru medical local a raportat că a tratat mai mulți pacienți decât în orice altă perioadă.
„Nimeni nu a luat o astfel de decizie doar pentru a-și face imagine”
Înainte de a adopta rezoluția, membrii consiliului au argumentat că iau atitudine și protejează dreptul cetățenilor de a face propriile alegeri în ceea ce privește sănătatea.
„Vă asigur, oameni buni, că fiecare aspect a fost gândit foarte bine. Nimeni nu a luat o astfel de decizie doar pentru a-și face imagine”, a declarat primarul orașului, Chuck Reynolds.
Lisa Pruitt, expertă în drept la Universitatea din California, a transmis, însă, că intențiile autorităților locale nu sunt foarte clare în contextul în care desemnare orașului drept „republică constituțională” nu îl scutește pe primar, de exemplu, de respectarea legilor federale și de stat.
„O municipalitate nu se poate declara în mod unilateral scutită de legile statului California. Indiferent ce înțeleg ei prin „republică constituțională”, nu poți să-ți schimbi forma de organizare statală doar zicând hocus pocus”, a declarat Lisa Pruitt.
„Guvernatorul nostru pare că a înnebunit. Acum se ia de copiii noștri”
Autoritățile locale din orașul de 20.000 de locuitori susțin că rezoluția reprezintă un efort de a riposta împotriva guvernului de stat și de a afirma valorile orașului și angajamentul față de Constituție. Oroville și-a redactat propria rezoluție fiindcă nu a găsit niciun exemplu de alte orașe aflate în situații similare, a declarat Scott Thomson, viceprimarul orașului.
„Am propus (n.r. rezoluția) după 18 luni de restricții din ce în ce mai intruzive. Am considerat a fi o depășire excesivă a limitelor de către guvernul nostru. După revocarea eșuată, guvernatorul nostru de stat pare că a înnebunit, iar măsurile restrictive devin din ce în ce mai intruzive. Acum se ia de copiii și școlile noastre”, a declarat Scott Thomson, viceprimarul orașului.
Majoritatea persoanelor prezente la ședința consiliului municipal din Oroville și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție. Măsura a fost aplaudată, iar membrii consiliului au fost numiți „eroi” pentru vehemența lor.
„Sperăm că a deveni un oraș republică constituțională este cel mai bun pas pentru a ne recâștiga și menține drepturile noastre inalienabile protejate de Constituția Statelor Unite. Ce va mai rămâne dacă nu vom avea asta, dacă nu vom avea autonomie corporală?”, a spus un cetățean, în lacrimi. „Ce vor să le mai facă copiilor mei? Unde va fi limita?”, s-a mai exprimat el.
Schimbarea formei de organizare statală nu afectează școlile locale, care se află sub autoritatea districtului școlar, a declarat Thomson, dar este o modalitate prin care comunitatea declară că nu va folosi resursele orașului pentru a pune în aplicare regulile statului cu care nu este de acord.
Restricțiile impuse în oraș - un „teatru politic”
„Nu ignorăm faptul că există probleme serioase la mijloc, doar că nu suntem de acord cu modul în care este gestionată situația”, a spus viceprimarul orașului.
Un membru al consiliului a susținut că restricțiile sunt „teatru politic” și că sistemul imunitar este cea mai bună apărare împotriva bolilor. Cea mai eficientă măsură de protecție împotriva COVID-19 este vaccinarea - comitatul Butte are o rată de vaccinare de 48%, conform datelor New York Times.
Consiliul orașului Oroville a aprobat, marți, rezoluția de modificare a formei de organizare cu 6 voturi PENTRU și 1 ÎMPOTRIVĂ. Unul dintre susținătorii rezoluției a precizat, însă, că cetățenii nu vor obține niciun avantaj prin decizia luată, iar proiectul va rămâne doar o „declarație politică”, potrivit The Guardian.